29.06.2019 18:00

Царевец се върна във времето на Средновековието

Международен фестивал на историческите възстановки се провежда в крепостта

Царевец се върна във времето на Средновековието. До утре /30 юни/ включително зад стените на крепостта се провежда големият Международен фестивал „Средновековен Търновград”. Над 140 реконструктори от пет държави – България, Италия, Украйна, Сърбия и Румъния пресъздават бита, ежедневието, културата и традициите, войнското дело и уменията по времето на Второто българско царство и Европа в периода XII-XIV век. Специален акцент е поставен върху кулинарията.
Фестивалът бе официално открит тази сутрин с представяне на всички групи, а веднага след това последва възстановка на завръщането на Иван Асен II на Царевец, прогонването на узурпатора Борил от средновековния столичен Търновград, след което най-славният търновски цар заема престола.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов посети големия форум, поздрави участниците и разгледа всички шатри. Панов подчерта, че за кратко време фестивалът се е утвърдил като едно от най-интересните събития в културния календар на града, привличащ участници и посетители както от цяла България, така и от чужбина. „Културният туризъм не включва само посещенията на една местност – крепост или друг паметник на културата, но и съпреживяване на историята, на духа на миналото, дори на ежедневието на нашите предци. Това става чрез фестивали като „Средновековен Търновград”, чрез исторически възстановки, концерти, чрез всяко едно събитие, което вдъхва живот на паметниците на културата”, коментира Панов.
Реанакторите показват тайните на различни занаяти - горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожа, производство на пергамент и хартия, монетосечене, дърворезба, ножарство, грънчарство и керамика, различни методи на тъкане. Посетителите могат да участват в стрелби с лък и арбалет, да се забавляват със средновековни игри, музика и танци.
Приготвянето на войнска и манастирска кухня, аристократични гозби и храни с лечебни свойства също е във фокуса на фестивала. Организирани са кулинарни демонстрации на старинни рецепти и технологии от периода XII-XIV век. Посетителите могат да вкусят говеждо задушено, византийска леща със свинско в бял сос, средиземноморска рибена чорба, маринована скумрия по манастирски, пушена пъстърва в мъх, ечемичен хляб, дивечова яхния, кюфтенца с боровинки, средновековна арабска кухня и др. Специално внимание е отделено на войсковата храна и на средновековната диетология и лечебните свойства на билките и подправките. Всеки може да опита медовина и бира по старинни рецепти. Специална презентация, посветена на българската кухня през Средновековието, направи доц. Иван Лазаров от Великотърновския университет. Повече от 30 години той изследва средновековната българска кулинария. Под негово ръководство се проведе практически урок по кулинарна история, в който се включиха ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ в старата столица. 
Най-мащабният средновековен фестивал в България е организиран от Община Велико Търново, Регионалния исторически музей и Национално дружество ”Традиция” – Регионален клон Велико Търново. Достъпът до средновековния фестивал на Царевец е свободен, ще се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват. С вход свободен за крепостта ще са вечерните събития на 28 и 29 юни от 18,30 ч. до 21,30 ч.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.