17.06.2019 15:45

Над 4000 фолклорни изпълнители се събират край Велико Търново за Петропавловския събор

Над 4000 изпълнители се събират край Велико Търново в края на тази седмица, когато ще се състои от най-големите фолклорни събития в България – Петропавловският събор. Петнадесетото издание на форума ще бъде на 22 и 23 юни край манастира „Св. Св. Петър и Павел“ над Лясковец. Това анонсираха на пресконференция директорът на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова, както и кметовете на Лясковец и Горна Оряховица д-р Ивелина Гецова и Добромир Добрев.
Над 140 са певческите групи, повече от 40 – фолклорните формации и състави, 60 са индивидуалните изпълнители. Ще гостуват и близо 20 групи, пресъздаващи обичаи. Най-малкият участник е на 4 години, а най-възрастният – на 88 години, споделиха организаторите.
Съборът е организиран от трите общини – Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец, провежда се под патронажа на кметовете Даниел Панов, Добромир Добрев и Ивелина Гецова. Със своите певчески, инструментални и танцувални изпълнения участниците ще пресъздадат българския фолклор в цялата му пъстрота. По значимост и реноме Петропавловският събор е сравняван с фолклорните събори в Рожен и Копривщица.
Събитието е с конкурсен характер, подготвени са много награди. Председател на журито, което ще оценява изпълнителите, е проф. Елена Кутева -  директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.