01.07.2019 19:00

Имперският руски балет идва от Бразилия за „Сцена на вековете“

След гастрол в Бразилия ще пристигне за фестивала „Сцена на вековете“ във Велико Търново Имперският руски балет. Трупата, създадена преди  четвърт век от балетната прима Мая Плисецкая, ще открие класическия музикален форум на крепостта Царевец с балета “Лебедово езеро“  по музика на Пьотр Чайковски на 13 юли от 21,00 часа.
В България балетът идва след успешно турне в Рио-де-Жанейро, Сан-Паулу и още 6 големи бразилски градове и преди да замине на гастрол в Австралия. Участието в „Сцена на вековете“ е реализирано от Жокер Медия по инициатива на кмета на старата столица Даниел Панов, който предложил в престижния фестивал да има чуждестранно участие.
Самият Гедиминас Таранда, директор на Имперския руски балет от самото му създаване, при една обиколка на страната ни, поразен от величието на Царевец, бе споделил, че мечтата му е да танцува пред царския дворец.
В балетния шедьовър „Лебедово езеро“ на историческия хълм ще танцуват 45 артисти, които по време на спектакъла ще сменят 180 костюма. Към класическата постановка са добавени няколко нови елемента – валс, неаполитански и унгарски танц.  В постановката ще участват два шута,  ролята на принца ще бъде изпълнена от двама солисти, а белият и черният лебед ще танцува една балерина. Финалният танц на лебеда ще е с изцяло нова хореография, специално адаптирана за двореца на старопрестолната крепост.
Преди спектакъла във Велико Търново Гедиминас Таранда и водещи солисти от Имперския руски балет ще имат майсторски клас за деца, занимаващи се с това изкуство. Откритият урок ще е от 10,00 ч. в НЧ „Надежда“ и в него ще се включат деца от школите за класически балет в старата столица и Горна Оряховица.
Още шест впечатляващи заглавия са включени в афиша на фестивала „Сцена на вековете“ 2019. На откритата сцена на  Царевец ще бъдат показани  два от оперните шедьовъра на Джакомо Пучини - „Турандот“, в изпълнение на Бургаската опера, на 26 юли и „Бохеми“ на 3 август, от Държавна опера-Русе. С Вердиевото заглавие „Симоне Боканегра“ ще гостува на 10 август Театрално-музикален продуцентски  център-Варна.
На 26 юли Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ ще представи оперетата „Теменужката от Монмартър“ на Имре Калман, а на 30 август ще е симфничния концерт на Русенската филхармония, посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров.  Финалът на сезона ще е на 3 октомври с опера в цирка – „Палячи“ от Руджеро Леонкавало - продукция на Държавна опера-Стара Загора и Академичен цирк „Балкански“ под шапитото на цирковата площадка в кв. Колю Фичето“.
Като специален подарък за публиката след всеки спектакъл ще бъде излъчван аудио-визуален спектакъл „Цареград Търнов – звук и светлина“.
IV Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ се организира от община Велико Търново и е под патронажа на министъра на културата Боил Банов.  Събитието е носител на престижния лейбъл  „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2019-2020 и за поредна година е включено в платформата на Европейската фестивална асоциация.
Билети за всички спектакли, включени в програмата, се предлагат в мрежата на www.eventim.bg и туристическите информационни центрове на ул. „Христо Ботев“ № 5 и на пл. „Цар Асен I“ във Велико Търново.
Още за „Сцена на вековете“ на https://www.stageoftheages.bg/

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.