07.07.2019 12:00

Велико Търново отбеляза 142 години от Освобождението

Велико Търново отбеляза 142 години от своето Освобождение - Старата столица отхвърля близо петвековното османско робство на 7 юли 1877 година. Венци и цветя в знак на признателност към българските опълченци и четници, както и към руските войски бяха поднесени на паметника „Майка България“, пред Военния клуб и пред монумента на генерал фелдмаршал Йосиф Гурко.

Слово произнесе заместник-кметът проф. Георги Камарашев. Сред гостите бяха заместник-председателят на Общинския съвет Росен Иванов, представители на институции, организации и сдружения, на Генералното консулство на Русия, жители и гости на града и др.

В словото си проф. Камарашев подчерта, че именно от Търново, още след 1393 година, българският народ тръгва по дългия път към свободата. Едно след друго следват въстания, завери и бунтове, чиято цел е една едничка – опазване на българщината, на християнските ценности, посочи заместник-кметът на Старата столица.

Програмата за 142 години от Освобождението на Търново включваше също безплатна туристическа обиколка с беседа, част от която бяха музеи и паметници, свързани с историческото събитие. В 20,30 ч. на сцената на „Арт лято“ започва концерт на група „Блато – злато“ – българска фолклорна формация от САЩ. Ще бъде излъчен и аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Програмата започва в 21,45 ч. и може да бъде наблюдавана от площад „Цар Асен I”.

 

 
© 2023 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.