04.07.2019 18:00

Arbanassi Summer Music с десето юбилейно издание

Десето юбилейно издание на фестивалът за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music ще се проведе от 21-ви до 28-ми юли 2019 г. Четирите чудесни концертни вечери ще са във вълнуваща среда на възрожденските църкви-музеи „Св. Георги“ и „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ в архитектурния резерват Арбанаси.
Музикалното събитие извежда камерната музика от концертната зала и я вкарва в едно по-интимно пространство, за да внуши усещането за общност, приятелство и удоволствие от  музиката.
Фестивалната програма ще  започне в неделята на 21-ви юли с концерт под надслов „Български композитори“ в църква-музей „Св. Георги“, където ще бъдат изпълнени произведения  на класиците Марин Големинов и Панчо Владигеров и на съвременните автори Добринка Табакова, Ценко Минкин и Юлита Фъсева.  
Следващите две концертни вечери ще са в уникалната със стенописната украса и акустика църква-муей  „Св. Архангели Михаил и Гавраил“.  Темата на концерта на 23-ти юли е „Руската душа“  и включва струнни произведения на Антон Аренски и Пьотър Чайковски. Музика на Камий Сен-Сан  и „Песни от Оверн" от Жозеф Кантелуб за сопрано и оркестър са в програмата на концерта „Френски парфюм“ на 25ти юли.
Arbanassi Summer Music 2019 ще завърши на 28-ми юли в църквата „Св. Георги“ с празничен концерт, посветен на десетата годишнина на фестивала, в който са включени творби на Антонин Дворжак, Франц Шуберт, Жак Ибер и Йоханес Брамс
Произведенията ще бъдат изпълнени от международна формация музиканти от Белгия, Франция и България. Това са Александър Сомов и Теодора Атанасова – виолончело, Амрай Либолд – фагот, Хеди Керпичан и Майва Ларог– цигулка, Демна Гигова и Самуел Барсегян – виола, Димитри Местдаг – обой, Пиер Оньó – кларинет, Юлита Фъсева – контрабас и сопраното Лор Бинон. Изпълнителите са водещи солисти на Кралската фламандска филхармония и други световни оркестри.
Arbanassi Summer Music се провежда ежегодно всяко лято от 2010 г. по инициатива на музикантите от Кралската фламандска филхармония Дмитрий Медстаг и съпругата му Юлита Фъсева, която е родена във Велико Търново. Домакин и организатор на събитието е Регионалния исторически музей с подкрепата на Община Велико Търново.
Иинтимни концертни вечери, обединяващи музиканти и публика и нивото на изпълненията, в съчетание с магнетичната църковна атмосфера, превърнаха Arbanassi Summer Music в едно уникално музикално събитие. Признание за това е и фактът, че класическия камерен формат за поредна година в включен в Европейската фестивална платформа и е носител на престижния лейбъл  „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2019-2020.
Билети за фестивала се предлагат в jуристическите информационни центрове  на ул. „Христо Ботев“ №5  и на пл. „Цар Асен I“ във Велико Търново, както и на място,  непосредствено преди концертите.

Arbanassi Summer Music 2019
Програма
21 юли (неделя)
19,30 ч., църква-музей „Св. Георги“, Арбанаси
“Български композитори”
Струнно трио “Прозрение“ от Добринка Табакова
„Притури се планината“ за соло контрабас от Юлита Фъсева
Пет скици за струнен квартет от Марин Големинов
Струнен квартет в сол мажор от Панчо Владигеров
Избрани произведения за струнен оркестър от Ценко Минкин

23 юли (вторник)
19,30 ч., църква-музей „Св. Архангели Михаил и Гавраил“, Арбанаси
“Руската душа”
Струнен квартет №2 в ла минор от Антон Аренски
Серенада за струнен оркестър от Пьотър Чайковски

25 юли (четвъртъкк)
19,30 ч., църква-музей „Св. Архангели Михаил и Гавраил“, Арбанаси
“Френски парфюм”
Соната за фагот и оркестър от Камий Сен-Санс
Соната за кларинет и оркестър от Камий Сен-Санс
"Песни от Оверн" за сопрано и оркестър от Жозеф Кантелуб

28 юли (неделя)
19,30 ч., църква-музей „Св. Георги“, Арбанаси
Празничен концерт „10 години Arbanassi Summer Music“
Багатели op. 47 за ансамбъл от Антонин Дворжак
Соната «Арпеджионе» за ансамбъл от Франц Шуберт
Пет пиеси за трио от Жак Ибер
Унгарски танци за оркестър от Йоханес Брамс



Още за Arbanassi Summer Music на https://www.arbanassisummermusic.com/bg

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.