02.08.2019 17:00

Във Велико Търново: До края на месеца укрепват свлачището и пускат пътя в подножието на Царевец

До края на месеца се очаква да приключат дейностите по укрепване на свлачището в подножието на крепостта Царевец, което засегна улица „Свети Климент Охридски“ в частта й край средновековния манастирски комплекс „Великата лавра“. Кметът на Велико Търново Даниел Панов посети обекта, разговаря с изпълнителите на строителните работи и с хората в квартал „Асенов“.
До 27-28 август изпълнението на пилотната система и възстановяването на тротоара ще завършат, след което предстои преасфалтиране на уличния участък и пускане на движението по улицата. Отсечката е част от третокласния и натоварен път между Велико Търново, Арбанаси и Горна Оряховица.
Пилотната система, чрез която е укрепена земната маса в района на църквата „Св. Четиридесет мъченици“, включва 140 отделни елементи и съоръжения. Те са от стоманобетон и са забити на голяма дълбочина. Обхващането им в мрежа гарантира стабилността на целия терен. За проектирането на системата предварително бяха извършени обстойни геодезични проучвания. Финансирането за решаването на проблема със свлачището бе осигурено от правителството след разговори на кмета Даниел Панов с представители на изпълнителната власт.
Докато траят строителните работи улица „Свети Климент Охридски“ остава затворена за движение. Обходният маршрут за Арбанаси и Горна Оряховица е през с. Шереметя и с. Арбанаси. Въведени са и промени в движението на градските автобуси, като кв. „Асенов“ се обслужва от автобусна линия №5, а рано сутрин – и от автобус №110. Линия №50 пътува до площад „Цар Асен I”.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.