16.09.2019 07:45

С опера в цирка завършва Фестивал „Сцена на вековете“

С „Палячи“ - Опера в цирка ще завърши  тазгодишното издание на фестивалът „Сцена на вековете“ във Велико Търново. Спектакълът на Държавна опера-Стара Загора и Академичен цирк „Балкански“ е на 4 октомври от 19,00 ч. под шапитото на цирковата площадка в квартал „Колю Фичето“.
Продукцията на Старозагорската опера се превърна в едно от най-ярките събития в оперна България. Спектакълът е иновативен и същевременно напълно в оперната традиция, смел и провокативен, без да излиза от рамките на добрия вкус – едно необичайно и същевременно абсолютно обосновано и логично съжителство на двете велики изкуства – операта и цирка.
Идеята за Опера в цирка е на световно признатия тенор Калуди Калудов, прегърната възторжено и осъществена от режисьора и директор на Старозагорската опера Огнян Драганов. Изборът на заглавието е без колебание – операта „Палячи“ на Руджиеро  Леонкавало е единствената опера със сюжет по действителен случай, разказващ за живота и личната драма на артиста. В постановката на операта „Палячи“ – пътуващата трупа е циркова и действието се развива в цирка сред естествения декор на арената на Академичен цирк „Балкански“.
Спектакълът в старата столица ще дирижира маестро Владимир Бошнаков. Художници на костюмите са Каталин Йонеску-Арборе /Румъния/ и Салваторе Русо /Италия/.
В необикновената и силно въздействаща класическа постановка ще участват звездните солисти Нико Исаков, Александър Крунев, Георги Динев, Деси Стефанова, Ивайло Йовчев, Валери Турманов, Игнат Желев, Христо Иванов, Милен Денев, хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора.
Изключително вълнуващо и въздействащо ще е лазерното шоу на Цирк „Балкански“ на фона на музиката на интермецото.
Номерата са прецизно подбрани от творческия екип, за да се впишат логично в музикалната драматургия и да подсилят колорита на реалистичната артистична атмосфера.
IV Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ се организира от община Велико Търново и е под патронажа на министъра на културата Боил Банов.  Събитието е носител на престижния лейбъл  „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2019-2020 и за поредна година е включено в платформата на Европейската фестивална асоциация.
Билети за спектакъла с предлагат в туристическите информационни центрове на ул. „Христо Ботев“ № 5 и на пл. „Цар Асен I“ във Велико Търново.
Още за „Сцена на вековете“ на https://www.stageoftheages.bg/

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.