17.02.2013 12:00

Даниел Панов участва във форума „Вкусове и аромати от Италия и България”

Експерти от Италия ни предоставят позитивния си опит в развитието на туризма в селските региони

  Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов участва на работна среща с италиански предприемачи от област Емилия Романя в Италия.

Италианска делегация, водена от председателя на Европейската академия за развитие на селските територии Фаусто Фаджоли, два дни е на посещение в старата столица, за да се запознае с   културата и туризма на региона. Италианските предприемачи от област Емилия Романя споделиха част от опита си в привличането на туристи чрез промотирането на местното производство, занаятчийство, културно - историческо наследство и традиции. „Необходимо е туризмът да бъде изваден от хотелите. Трябва да се наблегне на това, с което разполага цялата територия. Велико Търново е част от регион с богати традиции. Всичко това трябва да бъде отработено като цялостен продукт”, подчерта Фаджоли. Той ръководи Академията за развитие на селските територии в Европа - неправителствена организация, която обединява в себе си редица организации, които работят за развитието на селските територии и селския туризъм. Групата, която той ръководи, има за цел да насърчи частните предприемачи в прилагането на иновативни методи за управление на бизнеса в сферата на винопроизводството, местното производство, занаятчийството, селския туризъм.

Кмета на Община Велико Търново подчерта, че важна част в неговата програма за управление е политиката за развитието на всички  36 населени места. Господин Панов съобщи, че кметовете и кметските наместници вече трябва да имат готовност да подготвят документите си за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 година. „През следващия програмен период, който започва от 2014 година, всички населени места от общината, с население до 35 хиляди души, ще могат да кандидатстват по тази програма. Кметовете и кметските наместници са запознати с реда и условията за кандидатстване. Целта ни е не само да развиваме културния туризъм в региона, а населените места да подпомагат туризма в общината”, подчерта градоначалникът. Вече е изпълнен първия етап на програмата. Изготвени са 36 портфолиа, които представят обичаите, традициите, занаятите и възможностите в населените места на общината, информира още господин Панов.
Срещата „Вкусове и аромати от Италия и България” продължи с представянето на многобройните фестивали и културни проекти, които се провеждат във Велико Търново. Бе акцентирано върху огромния потенциал на културния туризъм и кандидатурата на региона за Европейска столица на културата през 2019 година. Проявата завърши с дегустация на типични продукти и вина от областта Емилия Романя.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.