25.09.2019 12:30

От януари започва прием на заявления по пилотната схема за подмяна на старите печки на домакинствата

Информационна дискусия за мерките за подобряване на чистотата на въздуха се проведе в Община Велико Търново

От януари 2020 година започва приемът на заявления по пилотната схема за подмяната на старите печки на домакинствата във Велико Търново с нови отоплителни уреди, щадящи околната среда. Това стана ясно по време на информационна дискусия, която Общината организира заедно с граждани, представители на институции и на газоразпределителното дружество „Овергаз“. По време на кръглата маса подборно бе представен първият по  рода си интегриран проект с мерки за подобряване на чистотата на въздуха в шест града – София, Велико Търново, Бургас, Монтана, Русе и Стара Загора, защитен по програма Life+ на Европейската комисия.
Планираните дейности за Старата столица бяха представени от Зорница Кънчева-Миладинова, ръководител на проекта за Велико Търново, консултанти и експерти от общинска администрация.
Една от основните мерки е подмяна на общо 548 старите печки на дърва и въглища с отоплителни уреди, работещи с алтернативни източници. 70 домакинства ще бъдат обхванати в пилотната фаза, чийто прием на заявления започва през януари, а още 478 домакинства – в основния етап. Очакваният резултат е годишно намаление на фините прахови частици с 8,5 тона. Смяната на печките ще е безплатна за хората.
По време на срещата бяха очертани и районите, определени след социологическо проучване и на базата на концентрацията на къщи със стари и замърсяващи отоплителни уреди. Първата зона обхваща широкия център на града, кв. „Варуша“ и Стария град, а вторият район е в кв. „Асенов“.
В хода на дискусията бяха отправени редица въпроси и предложения, едно от което е да бъде търсен приоритетен подход при сградите – паметници на културата.
Проектът на Схемата с всички приложени документи за обществените консултации е публикуван на сайта на общината, в раздел „Околна среда“ на адрес https://www.veliko-tarnovo.bg/bg/opazvane-na-okolnata-sreda/proekt-blgarskite-obshini-rabotyat-zaedno-za-podobryavane-kachestvo-vazduh-life/
Проектът „Българските общини работят заедно за подобряване качеството на атмосферния въздух“ ще бъде реализиран в периода от 2019 до 2024 година.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.