02.03.2020 16:00

Велико Търново отбелязва Освобождението с военен ритуал и спектакъла „Царевград Търнов – звук и светлина“

С военен ритуал и прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ Велико Търново ще отбележи Националния празник на Република България – Трети март, когато се навършват 142 години от Освобождението от турско робство.
Програмата започва в 10,30 ч. пред сградата на общината, където ще бъдат издигнати знамената на България, Европейския съюз и Старата столица. Слово ще произнесе кметът на старопрестолния град Даниел Панов, а ученици ще представят литературно-музикална творба, посветена на Освобождението. Връчена ще бъде и общинската академична награда „Трети март”.
В 11,00 ч. пред паметника „Майка България” ще започне военният ритуал по поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към паметта на българските герои. Ще бъде отслужен благослов, а поздрав за всички присъстващи ще отправят децата от Ансамбъл „Търновче”.
В 10,00 ч. навръх 3 март започва и безплатната пешеходна обиколка с беседа, организирана от Регионалния исторически музей. Сборен пункт е площад „Съединение” пред Музей „Възраждане и Учредително събрание”, който е и първият обект в тура. Следват Музей „Затвор”, улица „Гурко” и паметник „Майка България”.
В 20,00 ч. ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”. Прожекцията е подарък за всички жители и гости на старопрестолния град и ще може да бъде наблюдавана от площад „Цар Асен I”.
Със заповед на кмета Даниел Панов е забранено разполагането на сергии, маси и други преместваеми обекти за търговски и обслужващи дейности в центъра на Велико Търново на Трети март. Рестрикцията се отнася за продажба на промишлени и хранителни стоки, извършване на промоции и провеждане на рекламни кампании. Ограничението се отнася за цялото протежение на улиците „Васил Левски“, „Независимост“, „Христо Ботев“ и площад „Майка България“.
Допуска се само едно изключение - разрешено ще бъде поставянето на преместваеми обекти за временна търговия – продажба на български национални знамена и балони.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.