18.02.2020 16:45

Проектът за Генерален план за организация на движение на Велико Търново влиза на експертни обсъждания

Предварителният проект на нов Генерален план за организация на движение на Велико Търново влиза на експертни обсъждания. Стратегическият документ е с много голяма важност и значение за градоустройственото развитие на старопрестолния град, затова всяко от предложените от изпълнителите решения ще бъде детайлно анализирано.
По-рано днес проектът беше разгледан от Комисията за организация на движението, транспорт и паркиране в Община Велико Търново, която заседава в разширен състав. Предстои същото да бъде сторено и на заседание на Експертен съвет по устройство на територията.
Предварителният вариант на разработката ще бъде предоставен за становища на над 20 институции, организации и сдружения, чиито компетенции и дейност са свързани с организацията на движение. Сред тях са Районно управление на полицията, сектор „Пътна полиция“, Агенция „Пътна инфраструктура“ и Областно пътно управление, регионалната структура на агенция „Автомобилна администрация“, Регионално управление по образованието, Камара на архитектите, превозвачи, НПО и др. С предварителния проект ще бъдат запознати и ресорните комисии към Великотърновски общински съвет.
Генералният план за движение ще бъде публикуван и на сайта на Община Велико Търново в рамките на седмицата, а гражданите ще могат да дадат своите мнения.
До края на март е срокът за становища и предложения от заинтересованите страни. В началото на април проектът и всички становища ще бъдат разгледано отново от Комисията за организация на движението, транспорт и паркиране, както и от Експертния съвет за устройство на територията. След това цялата документация ще бъде внесена за разглеждане по същество от комисиите на Общинския съвет и от местния парламент на сесия.
Общинският съвет е органът, който ще има правомощието да определи в какви насоки да бъде преработен, изменен или допълнен предварителния проект, след което в тримесечен срок ще се пристъпи към изработване на окончателен вариант.
Изготвянето на стратегическия документ е възложено от кмета на старопрестолния град Даниел Панов. Изпълнението е дело на проектантите от „Институт по транспортно строителство и инфраструктура“.
Проведено бе и обществено обсъждане, по време на което великотърновци очертаха своите виждания и предложиха организацията на трафика да подпомага развитието на градския и алтернативния транспорт – велосипеди и пешеходно движение.
Работата на проектантите е съобразена с динамичната среда и влиянието, което ще имат върху трафика строителството на автомагистрала „Хемус“ и на бъдещия високоскоростен път Русе – Велико Търново, на Северния пътен възел, оформянето на нова индустриална зона в посока с. Момин сбор, реализацията на проекта за интегриран градски транспорт и др.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.