03.03.2020 12:45

Обръщение от кмета на Велико Търново Даниел Панов по случай Националния празник - Трети март

Уважаеми дами и господа,
Скъпи великотърновци и сънародници,
Честваме 142 години от Освобождението на нашия народ от дългото и мрачно османско робство, продължило цели пет века.
На Трети март 1878 година България отново изгрява на Балканския полуостров. Предците ни възвръщат своето заслужено право да бъдат свободни, да имат собствена държава, да развиват своята вековна култура и духовност – всичко онова, което им е насилствено и абсолютно несправедливо отнето в края на XIV век.
Цели пет столетия нашият народ вървя по мрачен, трънлив, често дори изглеждащ без изход път. Българските герои не се отказаха нито за миг, колкото и трудно да е било.
Трети март е кулминация на борбата за свобода, започнала от вечната столица Търново и достигнала своя апогей на Шипка. Трети март е символ на смелостта, храбростта и жертвоготовността на българския герой! Светлината, надеждата, вярата, силният български дух - те побеждават!
Всяка педя земя носи героизма на предците ни. Свободата не ни е дадена даром, а бе извоювана! И в Руско-турска освободителна война 30 000 български четници се сражават редом с руските генерали и войска, имайки изключително голяма роля за военния успех!
Дълбок поклон пред подвига на хилядите мъже и жени, които посетиха живота си в името на това България да бъде свободна, обединена, независима и европейска държава!
Да си българин, да си великотърновец е гордост! Наш дълг е да съхраним силата на българския дух, да учим нашите деца да познават миналото и да се гордеят с предците ни!
„… За да си добие първата чест и слава нашето мило отечество България, най-после, (за) да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили.“, казваше Васил Левски.

Предците ни завещаха идеали и път, от които нямаме моралното право да се отделяме. На думи, но и на дела.. Заедно, а не разделени..
В името на Велико Търново - историческата и духовна столица на България, в името на Родината!
Честит Национален празник!
Честит Трети март!

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.