07.03.2020 14:00

Стотици празнуваха Тодоровден в Арбанаси

Даниел Панов награди победителката в конкурса за най-гиздав кон

За тридесета поредна година Арбанаси отбеляза подобаващо големия български и християнски празник Тодоровден, белязан и от традиционната надпревара за най-гиздав кон. Стотици жители и гости на селото и на Велико Търново уважиха събитието, в което участваха 15 състезатели от Клуб по конен спорт „Калоян – 92” с основател и треньор Михаил Костов.
На първо място журито класира младата ездачка Лоугън Сандърс и нейната кобила Кънектика. Наградата връчи кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов. На второ място се нареди Алекс Милчев с кобила Катрин, а на трето място бе Кристиян Христов с кон Класико. Всички участници получиха награди и от кмета на с. Арбанаси Тошо Кръстев.
Даниел Панов приветства стотиците жители и гости на празника. „Тодоровден е сред празниците, дълбоко свързани с корените на нашия народ. Още от времето на древните българи конят е на особена почит, той е символ на сила, устременост, на гордост, на победа. Нека пазим и почитаме нашите традиции и обичаи, които са в основата на идентичността ни като народ. Благодаря на състезателите и треньорите от клуб „Калоян – 92” и специално на Михаил Костов. Техните успехи нареждат Арбанаси и Велико Търново на водещо място в българския конен спорт”, обърна се към всички Даниел Панов. Той поздрави всички именици и им пожела здраве, щастие и много успехи.
Празникът продължи с атрактивни демонстрации на конната база край селото, където ездачите показаха професионалните си умения по различни спортни дисциплини, свързани с ездата.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.