29.03.2020 17:00

Създават дигитална платформа за координация на всички доброволци в борбата срещу COVID-19

Над 140 са желаещите да помагат във Велико Търново

Дигитална информационна платформа ще поддържа база данни за регистрираните доброволци в цяла България, които ще помагат срещу коронавируса. Координацията по събирането на информацията на местно ниво се осъществява от Националното сдружение на общините в Р. България.
Темата бе обсъдена по време на среща между вицепремиера Томислав Дончев и председателя на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов. На срещата присъстваха министрите на здравеопазването, на труда и социалната политика – Кирил Ананиев и Деница Сачева, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, на представители на Българския червен кръст и „Информационно обслужване“ АД.
С идеята бе запознат премиерът на България Бойко Борисов, пред когото бяха представени прилаганите от общините мерки срещу разпространението на COVID-19.
Само във Велико Търново са се отзовали над 140 желаещи да помагат като доброволци. Сред тях има и фирми, чиято дейност е свързана с логистика и дистрибуция, охрана, дезинфекция, ресторантьорство и др.
Доброволците ще бъдат насочвани към съдействие на институциите и общинските администрации в следните направения: подкрепа на медицински заведения, подкрепа за социални служби, услуги (патронаж и доставка на стоки от първа необходимост и лекарства) и РЗИ, подкрепа за органите на реда и дейността на КПП в областните градове.
Данните за доброволците ще бъдат проверявани автоматично от службите на МВР с цел недопускане на опити за злоупотреба от криминално проявени лица.
В 182 общини работят горещи телефонни линии. Във Велико Търново кол-центърът бе създаден преди две седмици, обработени са над 500 заявки и сигнали. Основната част от тях са за патронажна грижа, за доставка на стоки от първа необходимост и лекарства на хора от рисковите групи.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.