18.04.2020 11:00

Даниел Панов: „Останете си вкъщи на Великден – в името на хората, които обичате”

„Обичта към Спасителя няма да е по-малка, ако се помолим в домовете си”

Уважаеми великотърновци,
Часове остават до настъпването на най-светлия християнски празник – Възкресение Христово.
Този Великден е различен.
Различен е за нас – жителите на историческата и духовна столица на България, за всички българи, за нашите братя и сестри от целия християнски свят.
Посрещаме Възкресение Христово във време, в което сме изправени пред най-голямото предизвикателство от времето на Втората световна война. И за да съхраним човешките животи, е нужно само едно – да останем по домовете си.
Повече от месец нашите деца не са в детските градини и училищата, не играят футбол, не карат колело, не спортуват, не ходят в парковете. Младите хора не знаят кога ще е абитуриентската им вечер, не ходят на кино, нито празнуват рождените си дни. Затворени са и университетите.
Други от месец не са виждали родителите си, замразиха мечтите си, останаха дори без работа. А трети не са виждали децата си.
Те всички си стоят в домовете и са дисциплинирани!
Замислете се за лекарите, за здравните работници, за работещите в социалните служби, за полицаите, които дават всичко от себе си.
Замислете се за всички тези хора, преди да си кажете, че Великден е семеен празник, че традицията повелява се отиде на църква и да се събере родата.
Точно това обаче не бива да правим!
Останете си вкъщи! Почетете радостната вест за Христовото възкресение смирено! Запалете свещ пред семейната икона, помолете се пред нея за здравето на вашите близки.
Бог не е само в църквите! Иисус Христос живее в сърцата и душите на всички ни.
Обичта ни към Спасителя няма да е по-малка, ако се помолим в домовете си и гледаме службата по телевизята.
Запомнете - това го правите за вашите семейства, в името на хората, които обичате и за които милеете!
Аз и моето семейство оставаме вкъщи! Ще се помолим за здравето на всички вас!
Направете го и вие! Точно в полунощ отворете прозорците на домовете си, излезте на терасите и посрещнете Възкресение Христово със звъна на всички камбани във Велико Търново - на Царевец, на катедралния храм и църквите.
Така по-бързо ще дойдат дните, в които ще се справим с изпитанието, ще се прегърнем, ще посрещаме празниците заедно .
И запомнете – доброто, вярата, надеждата, любовта, светлината – те винаги побеждават. Какво по-голямо доказателство за това от Възкресение Христово!
Пожелавам ви светъл, озарен и благословен Великден! Обичайте и бъдете обичани, погрижете се за живота и здравето на семейството, близките и съгражданите ни.
Ще се справим заедно!
Бог да ви пази!
Даниел Панов
Кмет на Велико Търново

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.