01.06.2020 10:00

Велико Търново се прекланя пред големия Христо Ботев

Велико Търново ще се преклони пред паметта на големия български поет и революционер Христо Ботев. С ритуал в старопрестолния град ще бъде почетена 144-годишнината от гибелта на бележития българин. Церемонията за отбелязването на 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, ще бъде пред паметника на революционера в центъра на Велико Търново.
Ритуалът ще започне в 11,55 ч. във вторник /2 юни/ с приемане на строя на Почетния караул. Точно в 12,00 ч., както е традицията, във Велико Търново и в населените места от общината ще прозвучат сирените в знак на почит към паметта на Христо Ботев и на българските герои. Ще бъде отслужена заупокойна молитва, ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност.
В 12,30 ч. учениците от ПМГ „Васил Друмев” Михаела Стоянова и Иван Брайнов ще представят литературната композиция „Спасена памет“, посветена на Ботев.
Паметникът на бележития българин бе навръх 2 юни миналата година. Монументът се намира в градинката до сградата на централната поща. Бюстът на Ботев е бил съхраняван в Националния военен университет „Васил Левски“ в продължение на близо 40 години, а след даряването му в полза на Община Велико Търново той бе реставриран.
Церемонията налага въвеждане на временна организация на движението. От 11,45 до 12,30 ч. на 2 юни затворен ще бъде участъкът от ул. „Христо Ботев” край паметника. За този период автобусните линии, движещи се в посока от общината към автогара „Юг” и обратно ще преминават по улиците „Бачо Киро” и „Седми юли”.
ПРОГРАМА
по повод 2-ри юни- Ден на Ботев
и на загиналите за свободата на България
2 юни 2020 год./вторник/, гр. Велико Търново
11,55 ч.
Приемане на строя на Почетния караул.
12,00 ч.
Сиренен вой- минута мълчание.
Заупокойна молитва, отслужена от Негово Благоговейнство свещеноиконом Славчо Иванов
12,30 ч.
Литературна композиция „Спасена памет“, посветена на 144 год. от гибелта на Христо Ботев и изпълнена от Михаела Стоянова и Иван Брайнов- ученици от ПМГ „Васил Друмев”.
Военен ритуал за поднасяне на венец и цветя на признателност.
Изпълнение на химн на Р. България.
12,30 ч.  Паметници „Майка България“, „Васил Левски”, „Паметник на обесените”, „Стефан Стамболов”, „Велчова завера”, Паметна плоча на загиналите, Арката на генералите, гробовете на Венета и Иванка Ботеви
Поставяне на часови. Отдаване на чест. Полагане на цветя.
Организатори:
Община Велико Търново
Национален военен университет „Васил Левски”,
Общонародна фондация „Христо Ботьов”- клуб Велико Търново
Великотърновска Света митрополия

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.