30.04.2020 11:00

Община Велико Търново ще предоставя топъл обяд до дома на 200 лица от най-рисковите и уязвими групи от разпространението на зараза с коронавирус

От 4 май Община Велико Търново ще стартира предоставянето на приготвена храна за обяд до домовете на 200 лица, които са затруднени да осигурят сами прехраната си поради бедност и продължителна социална изолация в условията на обявената извънредна ситуация, произтичаща от необходимостта за ограничаване на разпространението на коронавирус (covid-19).

Инициативата се реализира в изпълнение на Проект „Целево подпомагане с топъл обяд в Община Велико Търново“, финансиран по Целева програма „Топъл обяд до дома в условията на извънредна ситуация - 2020“. Средствата, необходими за реализацията на проекта, са в размер на 19 140 лв. и са осигурени от националния  бюджет, чрез Агенцията за социално подпомагане, която e Управляващ орган на програмата.

Крайните бенефициенти ще получават напълно безплатно приготвена храна за обяд (супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт) в делничните дни от месеца. Храната ще се приготвя и доставя до домовете на потребителите от обновената база на Домашен социален патронаж в гр. Дебелец. С оглед прилагане на най-високите стандарти и критерии за санитарно-хигиенна безопасност и противоепидемична защита, храната ще се предоставя в кутии за храна, предназначени за еднократна употреба, осигурени от доставчика. Реализацията на проекта ще стартира на 4 май и ще продължи до 19 юни включително (33 работни дни).

В рамките на проекта ще се подпомагат лица, попадащи в някоя от следните целеви групи:

  • Лица с ниски доходи, под линията на бедност, определена за страната, за времето, в което са поставени под задължителна карантина;
  • Уязвими лица, в това число и възрастни над 65 години, без доходи или с доход под линията на бедност, определена за страната, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях и в условията на извънредното положение, обявено за страната не са в състояние да си осигурят прехраната;
  • Лица, които поради възрастта си, поради трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна.
Основна цел на проекта е подпомагането на лица от най-рисковите и уязвими групи от разпространението на зараза с коронавирус (covid-19), като им се предостави възможност в максимална степен да ограничат излизането от дома и посещенията на места, при които се наблюдава струпване на голям брой хора, в т. ч. магазини за хранителни стоки, пазари и др. От друга страна, ще бъдат подпомогнати лица с ниски или без доходи, които срещат финансови затруднения при снабдяването с хранителни продукти.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.