03.09.2020 19:00

Кметът Даниел Панов и вицепремиерът Марияна Николова във Велико Търново: Вътрешният туризъм ще е основен и през 2021-а година

Вътрешният туризъм се очертава като основен през зимния сезон и през 2021-а година. Не трябва да бъде правена и крачка назад - само с обединение трудностите в най-силно засегнатия от епидемията от COVID-19 сектор ще бъдат преодолени. Около това мнение се обединиха кметът на Велико Търново Даниел Панов, вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и  представители на туристическия бранш, институции, музеи и професионални училища по време на работна среща в старопрестолния град.
„Кризата нанесе щети върху всички, но аз съм оптимист и вярвам, че следващата година няма да е така“, коментира Даниел Панов. Той подчерта, че  акцент следва да бъде поставен както върху културния туризъм, така също върху развитието на нишовия туризъм – фестивален и събитиен, поклоннически, здравен, кулинарен и др. „Националното сдружение на общините може да се ангажира да координира големи културни форуми като „Сцена на вековете“, „Опера на върховете“, „Моцартови празници“, „Портал на два свята“ по начин, по който не се застъпват. Така почитател на класическата музика може да дойде за 2 седмици, в които да посети 4 фестивала и поне 10 забележителности в съответния град и район“, предложи Даниел Панов.
Вицепремиерът Марияна Николова подчерта, че българският пазар има голям потенциал. Тя посочи, че още от този месец ще започне работа консултативен съвет под нейно ръководство, който ще разработи екшън план с конкретни дейности за подготовка на следващата година. В съвета ще има представители както на бранша и научната общност, така и на Националното сдружение на общините в Република България.
Тема на разговорите бе рекламата на туризма на местно и национално ниво. Велико Търново вече има нови подготвени клипове за популяризиране на уикенд-туризма в региона, а по предложение на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова те ще бъдат включени в онлайн платформите на Министерството на туризма и социалните мрежи.
Даниел Панов акцентира върху подкрепа на занаятчиите и занаятчийските комплекси както във Велико Търново, така и на други места в страната чрез мерките за възстановяване на сектори от икономиката. Намирането на решение ще е предмет на най-скорошни разговори и с Министерството на икономиката, посочи Марияна Николова.
Представителите на сектора акцентираха върху насърчаване на професионалното обучение в туризма и инвестиции в квалификация на работещите в бранша. Според тях това ще допринесе за повишаване на общото качество на услугите в отрасъла. Зимният сезон е подходящ за провеждането на квалификационни курсове.
Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ работят по нови туристически маршрути, обединяващи различните видове туризъм, развит в старопрестолния град и региона. Даниел Панов апелира към хотелиерите да ги популяризират и да рекламират и безплатните съботни излъчвания на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.
Вицепремиерът Марияна Николова посети и крепостта Трапезица – един от символите на старопрестолния град и на величието на Второто българско царство. Даниел Панов припомни, че през последните години историческият хълм е социализиран и от есента на 2016-а година е оформен като архитектурно-музеен резерват, реставрирани са три средновековни църкви с автентични стенописи от времето на първите Асеневци, зидове и крепостни стени, кула, оформена е централна алея, създаден е интерактивен музеен център. И този сезон продължават археологическите разкопки на Трапезица, каза още Панов.
„Излишно е да изтъквам предимствата на региона като природен и културно-исторически потенциал“, коментира вицепремиерът Марияна Николова. И допълни, че в тази тежка кризисна ситуация именно този туристически продукт е силен стимул за отрасъла и връщането му към предишните нива.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.