09.10.2020 16:00

Във Велико Търново: Курсанти от пет роти положиха клетва в НВУ „Васил Левски“, кметът Даниел Панов ги поздрави за родолюбивия избор

146 курсанти от пет роти, съставящи 147-я випуск на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново, положиха клетва. Лошото време не попречи на церемонията, която бе съпътствана от изложение на военна техника и въоръжение, проведени бяха и атрактивни демонстрации. Домакин на събитието бе началникът на висшето училище бригаден генерал Иван Маламов, който приветства както курсантите, така и гостите, сред които кметът на Велико Търново Даниел Панов, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, областният управител проф. Любомира Попова, великотърновският митрополит Григорий и др.
Обръщението си към първокурсниците Даниел Панов започна с благодарност, че са избрали именно Велико Търново, за да получат своето висше военно образование. „Помня отлично деня, в който полагах клетва на същото място тук. Помня ясно вълнението, емоциите, но и силната отговорност, която чувствах. Защото с клетвата всички вие, скъпи млади мъже и жени, свързвате живота си българското войнство и с корените на нашия народ, с тези непреходни ценности, които са в основата на българската идентичност.  Ако погледнем назад във вековете, ще видим, че най-важната опора на българския народ винаги е била силната ни православна вяра, както и войската“, каза Даниел Панов, посочвайки за пример и съграждането на църквата „Св. Четиридесет мъченици“ от цар Иван Асен II след победата при Клокотницата, и ръководенето на отбраната на Търновград от св. Евтимий Търновски, и Възраждането, когато борбата е както за свобода, така и за независима църква. 
„Бъдете горди, че сте се посветили на българската войска, но и че сте възпитаници на университет, носещ името на Дякона Левски – Апостола на българската свобода. Гордейте се, че учите в града – символ на българската държавност, на българската войнска слава и най-вече – на българския дух“, завърши словото си кметът на Велико Търново. 

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.