22.10.2020 09:30

Старата столица почете Търновския гарнизон

Празникът на Търновския гарнизон бе отбелязан снощи в старопрестолния град. Пред Арката на генералите и на паметник „Майка България“ бяха положени цветя в знак на признателност към героите от най-голямото военно формирование, сражавали се във войните за национално обединение. Пред походната икона на 18-и Етърски полк великотърновският митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва и благослов.
Официални слова произнесоха заместник-началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ полк. Евгени Пенчев и заместник-кметът проф. Георги Камарашев.
Празникът на Търновския гарнизон води своето начало от 1914 година и е посветен на паметното сражение при Люлебургас – Бунархисар по време на Балканската война през 1912 година. В битката войниците от 18-и Етърски полк доказват своята смелост, искрена обич, вярност и преданост към България и достойно защитават каузата за национално обединение. Началник на Генералния щаб на Българската армия по това време е търновецът генерал Иван Фичев – внукът на майстор Колю Фичето.
„Празникът ни задължава да предаваме на децата и младите хора знанията за миналото на Велико Търново и България, за бележитите българи и значимите събития. И всяко дете да расте с чувството, че да си българин е гордост и чест“, бе акцентът в официалните слова.
Гарнизонният празник е честват до 1947 година, след което по политически и идеологически причини е отменен. Честването е възстановено през 2015 година по инициатива на местната структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, с подкрепата на кмета на Велико Търново Даниел Панов и на Национален военен университет „Васил Левски“.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.