22.10.2020 17:00

Намаляването на стреса на учителите – във фокуса на конференция във Велико Търново

Велико Търново бе домакин на конференция, чиито основни теми бяха свързани с подобряването на условията на труд в училищата и образователните институции и набелязването на мерки за намаляване на стреса на учителите и педагогическите специалисти.  Форумът, организиран от КТ „Подкрепа“ и Синдикат „Образование“ бе открит от кмета на старопрестолния град Даниел Панов, Красимир Вълчев – министър на образованието и науката и Деница Сачева – министър на труда и социалната политика.
Сред гостите бяха също президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, председателят Синдикат „Образование“ д-р Юлиян Петров, областният управител проф. Любомира Попова, началникът на Регионалното управление по образованието Розалия Личева. Участваха също експерти в сферата на образованието и социалната политика.
Кметът Даниел Панов посочи, че образованието винаги е било сред приоритетните политики на Община Велико Търново, а Старата столица за поредна година привлича все повече млади учители. От три години насам просветата е и сред водещите национални приоритети. И това се изразява както в увеличението на учителските заплати, така и в създаването на все по-добри условия за работа, за обучение и преквалификация, в модернизацията на училищата и детските градини, подчерта още Панов.
Министър Красимир Вълчев припомни, че в Бюджет 2021 средствата за учителски заплати ще бъдат увеличени със 700 милиона лева. Ръст ще има също на парите за диференцирано заплащане и допълнителни възнаграждения. Министър Деница Сачева посочи, че през следващата година всички семейства с деца, записани в I и в VIII клас ще имат право на помощ от 300 лв. без доходен тест. Помощта ще е обвързана с посещение на училище и ще се дава на два пъти – в началото на учебната година и в началото на втория срок.
По време на разговорите бяха обсъдени методите на работа с учениците и родителите, влиянието на ковид-кризата върху системата, насърчаването на иновативните учителски подходи, социалните политики в сферата на образованието, привличането на млади учители и намаляване на натоварването на по-възрастните педагози.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.