27.04.2021 14:00

С църковна служба на открито Велико Търново посреща Възкресение Христово

Велико Търново ще посрещне Възкресение Христово пред Катедралния храм „Рождество Богородично“. В 23,00 ч. започва Пасхалното богослужение, което ще бъде на открито. Службата ще бъде ръководена от Великотърновския митрополит Григорий. Точно в полунощ на 1 срещу 2 май ще бъде изнесен Благодатният огън, а светлите думи „Христо воскресе“ ще бъдат произнесени на пет езика.
На открито ще бъде и службата за Второ възкресение, заедно с четенето на Евангелието на различни езици. Богослужението навръх Великден ще бъде пред църквата „Възкресение Христово“, намираща се в подножието на кв. „Бузлуджа“. Началото й е в 11,00 ч.
Здравните власти отправиха и конкретни препоръки за провеждане на църковните служби: спазване на отстояние от 1,5 метра между хората, задължително носене на маски в храмовете, дезинфекция на контактните повърхности и осигуряване на дезинфектанти на входовете. Друга препоръка е да не се целуват иконите.
За Великден Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм подаряват на жителите и гостите на Старата столица безплатни прожекции на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Шоуто на Царевец ще бъде излъчено във вечерта на Велика Събота – 1 май, от 21,00 ч., както и навръх Възкресение Христово – 2 май, също от 21,00 ч. Безплатно спектакълът ще бъде пуснат и навръх Гергьовден – 6 май, с начало 21,15 ч. През целия месец ще има още няколко прожекции, които ще могат да бъдат наблюдавани от площада пред крепостта. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.