27.04.2021 12:00

Чуждестранните туристи се завръщат в България и Велико Търново

Даниел Панов: 95% от хората подкрепят програмата за саниране

Нови мерки за туристическият бранш ще бъдат приети на заседание на правителството. От 1 май чуждестранните туристи ще могат да посещават България и Велико Търново. Три ще вариантите за влизане в страната – със сертификат за ваксиниране, с негативен ПСР или антигенен тест, както и с документ за преболедуване.
Този ясен ред ще бъде разписан в заповедта за удължаване на извънредната епидемична обстановка, посочи днес премиерът Бойко Борисов на среща с представители на най-големите туристически сдружения и туроператори. На срещата присъстваха кметът на Велико Търново и председател на Сдружението на общините, здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов и вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Ще бъде изготвен и единен здравен протокол.
„Изпълнихме ангажимента си към туристическия бранш да има график и правила за протичането на летния сезон. За да утвърдим допълнително България като безопасна дестинация, стартирахме и имунизацията на заетите в сектора. Около 9 млн. туристи ще посетят страната до края на годината, което ще има благоприятен ефект върху икономиката“, подчерта Бойко Борисов.
Кметът Даниел Панов акцентира върху необходимостта всички общини трябва да рекламират усилено своя туристически продукт. Той апелира към кметовете да бъдат активни още за предстоящите празници – Великден и Гергьовден. България има много какво да покаже – богата история и култура, фолклорни празници и събития от културните календари, уникални църкви и манастири, природа, кулинария, сезонен туризъм, подчерта Панов.
„С нетърпение чакаме магистрала „Хемус“, но и пътят Русе-Велико Търново, част от Девети паневропейски коридор. Тези стратегически инфраструктурни обекти са важни и за туризма, и за инвеститорите“, добави кметът.
Позицията на Националното сдружение на общините в Република България е да се спази срокът за депозиране на Плана за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия – до 30 април, подчерта Даниел Панов. Местната власт категорично подкрепя продължаването на програмата за енергийна ефективност и мерките в тази област, които са част от Плана. „Енергийната ефективност не е само саниране и стиропор, а цялостен комплекс от мерки, които ще дадат силен положителен ефект върху цялата икономика“, коментира Даниел Панов. Той припомни, че проучване на НСОРБ е показало, че 95% от хората одобряват програмата за енергийна ефективност и новият вид на многофамилните жилищни сгради.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.