12.05.2021 09:00

Проект „Изграждане на комплекс за социални грижи за възрастни хора и лица с умствена изостаналост“

Община Велико Търново има удоволствието да покани всички заинтересовани граждани, организации, институции и медии на финална пресконференция по проект: „Изграждането на комплекс за социални грижи за възрастни хора и лица с умствена изостаналост“ по приоритетна ос 5 „Регионална социална инфраструктура“, процедура BG16RFOP001-5.002 „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни  и хора с увреждания“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г. Пресконференцията ще се проведе на 17.05.2021 г. от 10:00 ч. в  регионален пресклуб  БТА – Велико Търново, адрес: гр.Велико Търново, ул. „Христо Ботев“ № 2       
Целта на проекта е ремонт, оборудване и обзавеждане на част от сграда общинска собственост, намираща се в гр. Велико Търново, ул.“Симеон Велики“ № 3, в която ще бъде разкрита нова социална услуга: "Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване" с капацитет 15 лица (места) и изграждане на 4 сгради (ново строителство), всяка от които с предназначение за предоставяне на социалната услуга „Център за грижа за лица с умствена изостаналост“ с общ капацитет 60 лица (места) в с. Церова кория, община Велико Търново.
Осъществявайки целта на проекта Община Велико Търново осигури подходяща и ефективна социална инфраструктура на територията си, която допринесе за постигане на целите на Националната стратегия за дългосрочна грижа и на общинските стратегически и планови документи, а именно: създаване на условия за независим и достоен живот на възрастните хора и хората с увреждания, посредством предоставянето на качествени, достъпни и устойчиви услуги за дългосрочна грижа, според индивидуалните им потребности, при постигане на по-добър баланс между качество на услугите и ефективното и ефикасното им предоставяне.
Конкретни ползватели на услугите ще са:
  •  60 лица, които ще се ползват от услугите на четирите Центъра за грижа за лица с умствена изостаналост
  • 15 лица, които ще се ползват от услугите на Центъра за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване
Чрез предоставянето на бъдещите социални услуги, които ще бъдат реализирани по Проект на Община Велико Търново по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, Община Велико Търново ще допринесе за разширяване на традиционно добрите услуги в общността от резидентен тип, които предоставя.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.