29.09.2021 14:30

Национална информационна кампания „Използвай сърцето си“

През 1999г. Световната Федерация на Сърцето (WHF), заедно със Световната Здравна Организация (WHO) обявяват, по идея на Антъни Де Луна, президент на СЗО, 1997-99г., създаването на Ден на Сърцето.
Дружество на кардиолозите в България стартира национална информационна кампания „Използвай сърцето си“ за Световния ден на сърцето 29 септември 2021 в партньорство с Българско дружество по интервенционална кардиология, Съсловно сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България и Асоциация на студентите по медицина в България. Под сянката на продължаващата пандемия остават последствията от сърдечно-съдовите заболявания - причина № 1 за предотвратима смърт в света. Сърдечно-съдовите заболявания, както и инсултът, са водеща причина за отнемането на 18.6 милиона човешки живота всяка година. За 520 милиона пациенти, със сърдечно-съдови заболявания, пандемията, причинена от COVID-19 и неговите варианти, се оказа, повече от значима, а за много от тях фатална. С отбелязването на Световния ден на сърцето ще бъде дадена гласност на посланията за сърдечно здраве на Световната сърдечна Федерация. „Използвай сърцето си“ е кампания, която обхваща целия свят, свързвайки доброволци, организации, семейства, общности и управляващи, които се включват в инициативи, свързани с призив за подобряване здравето на всички членове на обществото.
Кампанията акцентира върху здравето на сърцето и начините за превенция на сърдечно-съдовите заболявания. Под мотото „Използвай сърцето си“ фокуси на Световния ден на сърцето тази година са грижата за своето сърце, контролът на сърдечно-съдовите заболявания, посредством технологиите, поддържането на активен контакт с лекар, превенция на затлъстяването и заостряне на вниманието на хората върху спазването на принципите за здравословен начин на живот.
На 29.09.2021 за първи път България се присъединява към призива на Световна сърдечна федерация за осветяване на значими национални обекти в червено в подкрепа на борбата със сърдечно-съдовите заболявания: 1. Национален дворец на културата (НДК) – гр. София от 20:00 часа 2. Паметник-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ – гр. Плевен от 20:00 часа 3. Фонтан пред Община Пловдив 4. Крепост „Царевец“ – гр. Велико Търново от 20:00 часа 5. Щабът на флота – гр. Варна от 20:00 часа.
Национална информационна кампания „Използвай сърцето си“ Световен ден на сърцето се провежда с подкрепа и съдействие на Омрон България, КРКА България и Сервие България.

 

 
© 2022 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.