26.10.2021 17:00

Велико Търново чества 836 години от въстанието на Петър и Асен

Възстановяването на Българското царство и 836 години от въстанието на братята Петър и Асен бяха чествани във Велико Търново. Годишнината от знаковото за цялата българска история събитие съвпада и с големия християнски празник Димитровден, а именно св. Димитър Солунски е покровител на въстанието, обявено на 26 октомври 1185 година.
Честването започна с празнична литургия, отслужена в църквата „Успение Богородично“ в кв. „Асенов“. В подножието на Царевец се проведе литийно шествие с иконата на светеца, започнало от малката черква и продължило до историческия храм „Св. Димитър Солунски“, където е обявено въстанието. В двора на църквата бе отслужен благослов, раздаден бе и курбан.
В словото си заместник-кметът на Велико Търново Снежана Данева-Иванова припомни за събитията отпреди 836 години и подчерта, че историята трябва да се знае, а младите хора и децата трябва да познават бележитите българи и знаковите моменти от миналото.
„Църквата „Свети Димитър Солунски“ е сред най-сакралните места във Велико Търново. От там започва славният период на Второто българско царство и династията на Асеневци, а Търновград е обявен за столица. Въстанието на Петър и Асен успява - с вяра в Бога и обединен, българският народ побеждава великата империя и извоюва свободата си“, каза Снежана Данева-Иванова. Тя подчерта, че единството на народа около кауза е нужно и днес.
Поздрав бе отправен към строителите по случай техния професионален празник, архитектите, инженерите, конструкторите.
Финал на честванията е прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще бъде излъчена в 19,00 ч. днес и ще се наблюдава от площада пред крепостта Царевец, носещ името на цар Асен.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.