23.12.2021 12:00

Велико Търново въвежда смарт-система за събиране на отпадъците

Сменят 600 контейнери в целия град

До дни във Велико Търново ще заработи смарт-система за събиране на отпадъците от цветните контейнери. Това съобщи кметът Даниел Панов по време на сесията на Общинския съвет.
Мярката е първа от поредица, които се предприемат за подобряване на услугите по чистота.
В партньорство с „ЕкоПартнърс България“ смарт-системата вече е обхванала цветните съдове за разделно събиране. Поставени са специални датчици, които следят в реално време степента на запълване на контейнерите.  С помощта на софтуер се изчисляват най-оптималните маршрути за движение на камионите и за обслужване на контейнерите – съкращават се празните курсове, а същевременно по-често става обслужването на тези съдове, които се запъват най-бързо. Икономията само от транспортни разходи може да достигне до 40%. 
След анализ на резултатите смарт-системата ще обхване и съдовете за битови отпадъци. Те ще бъдат подменени още през 2022-а година – 600 нови контейнери вече са доставени. Те са от нов вид, с увеличен обем, а при събирането на сметта се ползва отделен отвор с дистанционно управление. Контейнерите ще бъдат обслужвани от нови камиони“, каза още Даниел Панов.
Изграждане на площадка за разделно събиране на отпадъци и свързани с нея мобилни пунктове в кварталите е друга мярка за подобряване на услугите по чистота. Тя ще се намира в района „Дълга лъка“ и ще включва специализирани контейнери за следните видове смет: хартия, пластмаси, метал, опаковки, стари мебели и строителни отпадъци от домакинствата, биоразградими отпадъци и такива от градините.
Гражданите, които предават разделно събрани отпадъци (хартия, пластмаса, опаковки, стъкла), ще ползват отстъпка от таксата за битови отпадъци. Всяко домакинство ще получи уникална магнитна карта, на която ще се начисляват предадените количества както на площадката, така и в пунктовете в кварталите. Кампании за разделно събиране на отпадъците ще бъдат организирани регулярно през уикендите в кварталите. А по темата се предвиждат обучения в детските градини и за учениците от първи до четвърти клас.
Всички инициативи, свързани с оползотворяването на отпадъците Община Велико Търново е планирала заедно с „ЕкоПартнърс България“.
Даниел Панов анонсира и още мерки за по-чист град, една от които предвижда много по-строг контрол за замърсяване около контейнерите за битова смет. Само за няколко седмици са събрани близо 260 тона разнородни отпадъци. Отговорността за почистването около съдовете е на фирмата по сметосъбирането. Глоби ще има и за нарушителите, които изхвърлят боклук по нерегламентиран начин. Даниел Панов посочи, че с изграждането на площадката ще бъде дадена още една възможност на хората да изхвърлят на регламентирано място едрогабаритни отпадъци от домакинствата – стари мебели, строителни отпадъци и др. И в момента във Велико Търново има контейнери за този тип смет, които се разполагат по график в кварталите. Има и достатъчно съдове за текстил – стари дрехи, обувки и други пособия.
Най-малко три пъти годишно ще бъдат измивани улиците във Велико Търново, е друга от дейностите с хоризонт на приложение още от 2022-а година.
Изграждане на нова специализирана площадка за строителни отпадъци също е заложено в планираните от Община Велико Търново дейности за подобряване на услугите по чистота.
Увеличени ще бъдат и курсовете за сметосъбиране и сметоизвозване към селата Шемшево, Леденик, Балван, Ресен и където още е необходимо.
Новите мерки за подобряване на чистотата са свързани с плавното увеличение на таксата за битови отпадъци от 2022-а година, прието на сесията на Общинския съвет. Повишението е с 0,4 промила - от 1,3 на 1,7 промила за Велико Търново и по аналогичен начин – за населените места. Между 1 и 2 лева на месец е увеличението в зависимост от големината на жилището и данъчната му оценка. А ако домакинствата въведат разделно събиране на отпадъци и се възползват от площадката и пунктовете, повишението спада до 30 ст. на месец. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.