10.01.2022 15:30

Велико Търново с 30% ръст на туризма, с инвестиции в музеи и градска среда привличаме още посетители

Близо 30% е ръстът на туристите във Велико Търново през 2021-а година – втората пандемична за света, спрямо 2020-а. Това заяви директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова по време на тематичната конференция „Български гласове за Европа: туризмът – предизвикателства и възможности“, организирана от Българската телеграфна агенция в Старата столица. Дискусията е четвърта поред, която БТА инициира в рамките на кампанията й в партньорство с Европейския парламент.
От името на кмета Даниел Панов Нелина Църова поздрави БТА и генералния й директор Кирил Вълчев за конференцията, акцентираща върху един от най-важните сектори за Велико Търново, България и Европа.
Близо 230 000 са посетителите в музеите и експозициите в старопрестолния град и общината – с 65 000 повече от 2020-а година. Тенденцията е за трайно завръщане на чужденците и преоткриване на Велико Търново от българските туристи, посочи Нелина Църова.
Ясни здравни протоколи, особено за посетителите от съседните държави, насърчаване на ваксинацията и изграждане на стратегическата за Северна България пътна инфраструктура – АМ „Хемус“ и АМ „Русе – Велико Търново“ – тунел под Шипка са факторите за туризма и икономиката на север от Стара планина, посочи Нелина Църова. Модернизация на летището в Горна Оряховица също е от водещо значение за целия Старопланински туристически район.
Още нови инвестиции ще бъдат реализирани в музеите и градската среда, каза още Нелина Църова. Реконструкция на Музей „Възраждане и Учредително събрание“, разширяване на Мултимедийния посетителски център са два от проектите, пряко насочени към обогатяване на туристическия продукт. В плановете на местната власт е заложено продължаване на реставрацията на крепостта Трапезица, проучвания и социализация на историческата местност „Момина крепост“, акценти върху творческия туризъм, основан на преживяванията на посетителите.
Специално внимание е насочено към развитието на признанието на Велико Търново за историческа и духовна столица в статут с измерения в няколко направления: опазване и консервация на старините, изграждане на нови обекти от културната инфраструктура: библиотека, концертна зала, хармонизиране на градската среда и осмисляне на публичните пространства.
Надграждане на големите международни фестивали, на които Велико Търново е домакин, е друга стъпка за развитие на туризма. БТА ще съдейства на Общината Летният сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ да привлече оперни театри от съседните държави в Югоизточна Европа.
Историкът и общественик проф. Пламен Павлов подчерта, че няколко музея в България – във Велико Търново, Пловдив, Варна и Шумен трябва да имат по-особен статут. Той посочи, че Старата столица, Горна Оряховица и Лясковец следва да бъдат разглеждани като агломерация, а хармонията между история и природа дава допълнителен туристически потенциал на региона.
Специална държавна издръжка е необходима за археологическите резервати, каза директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов.
В дискусията се включиха български евродепутати, представители на държавни, културни и образователни институции, на изпълнителната и законодателната власт, на неправителствения сектор, медии и др.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.