24.04.2012 15:56

Лигата на историческите градове подкрепи кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата

Предложение за подкрепа в надпреварата за Европейска столица на културата са отправили към членове на Лигата на историческите градове председателят на Великотърновския общински съвет Николай Ашиков и директорът на дирекция „Европейски фондове, програми и инвестиции” Мариела Цонева.

Призивът е отправен по време на участието им в редовната световна конференция на Лигата, проведена в град Хюе, Виетнам от 16 до 19 април. По думите на Мариела Цонева предложението е било прието положително от страните, които няма да се включат в надпреварата. „Рамото на една такава световна институция би било допълнителен ефект в сериозното състезание”, обясни Цонева.

За пръв път тази година, освен политиката за запазване на историческите паметници и избирането на следващ град-домакин, е поставен фокус към опазването и на индустриалното наследство, оставено от техническата революция. Това са обекти на индустрията от края на 19 век, които могат да се превърнат в музеи за идните поколения. Отново за пръв път, в рамките на 13-ата световна конференция, в дискусиите на темите с експертите е участвала секцията на младежите, информира Цонева. От форума младите излизат и с декларация за респект към миналото и настоящето, което да прехвърлят в бъдещето.

Домакин на следващата конференция на Лигата на историческите градове ще бъде китайският град Ян Джоу, информира Мариела Цонева. Тя допълни, че решението на Борда на директорите на Лигата е било прието с леко разочарование от европейските членове. Настроението е било изразено дори от секретаря на организацията с мотивите, че това е четвъртият пореден азиатски град-домакин и може да доведе до отлив на партньори от Стария континент. Според Цонева причината може да бъде и факта, че тогава Ян Джоу ще чества своята 2 500 годишнина. „Най-вероятно обаче през 2016 година домакин ще бъде европейски град. Ние сме номинирани заедно с още четири, защо пък не, това да бъде и Велико Търново”, сподели Мариела Цонева.

В Лигата на историческите градове старата столица бе приета през 2009 година и е единствения бълграски град, представляващ страната ни. Членове на организацията са близо 120 града от 95 страни. Страните-членки в Лигата от Европа са 54.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.