16.04.2013 14:00

306 бездомни животни са обработени до момента от Община Велико Търново и фондация ''Четири лапи''

  306 бездомни животни са обработени до момента от Община Велико Търново и фондация ''Четири лапи''. 185 са кастрираните кучета, а 116 - кастрираните котки. ''Има три лекувани животни и само едно ваксинирано и обезпаразитено, защото се оказа, че е вече кастрирано, но с паднала ушна марка'', каза д-р Марина Иванова, ръководител на проектите към фондация ''Четири лапи''. Фондацията работи съвместно с общинските експерти на територията на Община Велико Търново от 25 март, като е било предвидено да остане три седмици. След посещения в Килифарево и Дебелец от фондацията решават да останат още една седмица, за да успеят да обезпаразитят и кастрират повече бездомни животни.

Това е първата кампания на Фондация „Четири лапи" през тази година, в която с партньорството на Община Велико Търново се работи по намаляване популацията на бездомните животни. Успоредно с това се извършва информационна кампания против заразяването с кучешка тения и се разясняват превантивните мерки срещу изоставяне на домашни и дворни животни, които биха могли да увеличат популацията на бездомните животни.

Кампанията се реализира на територията на цялата община. В нея бяха обхванати на практика почти всички по- големи населени места. Водят се разговори за продължаване партньорството между Община Велико Търново и фондация „Четири лапи”, а в бъдеще и съвместна дейност след изграждането на приемника за бездомни животни. В момента се работи по строителството на сградата на амбулаторията на приемника. Предстои да бъдат изградени пространствата за настаняването на бездомните животни.

Работи се по изграждане на ограда на терена за свободно разхождане на домашни животни на територията на парк „Дружба”. До 3 месеца ще бъде изградена и оборудвана такава площ и в парк в жилищен квартал „Кольо Фичето”.

В рамките на предстоящият за реализация проект за социализация на парк „Света гора” предстои изграждането на специална паркова зона със съоръжения за тренировки и състезания за кучета.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.