08.04.2022 14:00

Велико Търново посреща Възкресение Христово на Царевец

След три години прекъсване най-светлият християнски празник – Възкресение Христово, отново ще бъде посрещнат във Велико Търново на върха на крепостта Царевец. Точно в полунощ на 23 срещу 24 април десетки църковни камбани ще огласят старопрестолния град, а благодатният огън ще бъде изнесен от Патриаршията музей „Възнесение Господне“. Пред историческия храм ще бъде отслужено Пасхалното богослужение.
Портите на Царевец ще бъдат отворени в 22,30 ч. вечерта на Велика Събота /23 април/, а в 23,30 ч. започва църковната служба. С изнасянето на Благодатния огън в полунощ от Патриаршията ще започне литийно шествие с факли, което ще продължи до катедралата „Рождество Богородично“. В шествието ще се включи и кметът на старопрестолния град Даниел Панов, който по традиция посреща Възкресение Христово заедно с великотърновци. В 1,00 ч. в нощта на Великден ще започне Света литургия, която ще бъде отслужена в катедралния храм „Рождество на Света Богородица“.
В 11,00 ч. в неделя /24 април/ навръх е богослужението по случай Второ възкресениев църквата „Възкресение Христово“. След края на службата ще бъдат подарявани осветени великденски яйца и козунаци. Те са осигурени от „Консорциум Агробизнес“ АД, „Метро Кеш Енд Кери България“ ЕООД и „ЦБА Асет Мениджмънт“. Яйцата ще бъдат боядисани и украсени в ресторантите на хотелските вериги „Его“, „Панорама“, „Севастократор“.
В 21,00 ч. навръх Великден ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”. Прожекцията може да бъде наблюдавана от площад „Цар Асен I”.
Празникът Лазаровден ще събере малки и големи на Самоводската чаршия на 16 април /събота/. Програмата включва фолклорни изпълнения и наричания за здраве, а в 12,30 ч. на Владишкия мост в кв. „Асенов“ ще бъде пресъздаден старинният обичай Ладуване.
С няколко събития ще бъде отбелязан и големият пролетен празник Цветница на 17 април /неделя/. В 11,00 ч. в парк „Дружба“ ще има концерт, балет, работилница цветя, детска анимация и ролеви игри.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.