04.05.2022 14:30

Велико Търново ще отбележи 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия

Официално честване на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, ще се състои във Велико Търново. Празничната програма е организирана от Общината и Националния военен университет „Васил Левски“, които канят жителите и гостите на старопрестолния град да се включват в отбелязването.
Събитията започват още в навечерието на празника – на 5 май в 19,00 ч. в залата на Община Велико Търново ще се състои концерт на Военния духов оркестър на НВУ, входът e свободен.
Няколко са проявите навръх 6 май, когато се отбелязва и големият християнски празник Гергьовден. В 13,00 ч. пред Катедралния храм „Рождество Богородично“ ще бъде извършен водосвет на бойните знамена. В 13,30 ч. от катедралната църква започва голямо шествие на знамената, с участието на Представителния блок на НВУ „Васил Левски“, граждани и официални гости, което ще премине по главните улици в Стария град и ще достигне до сградата на Община Велико Търново. В 14,00 ч. там ще се състои тържествена церемония с участие на представителните роти на Националния военен университет.
Атрактивна изложба ще бъде подредена в парковото пространство около паметника „Майка България“. Експозицията ще представи дейността на катедрите на НВУ „Васил Левски“ и ще може да бъде посетена от 12,00 до 17,00 ч. в празничния ден.
Програмата ще завърши с прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ от 21,15 ч., която ще може да се наблюдава от площад „Цар Асен I“. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.