17.04.2013 13:30

В Община Велико Търново се проведе дискусия във връзка със случаите на насилие над животни

  На 16.04.2013г, във Велико Търново се проведе първа по рода си среща между граждани, неправителствени организации и представители на институциите във връзка с превенцията и разкриваемостта на случаите на насилие над животни.  На срещата присъстваха г-н Цанко Ганчев, заместник-районен прокурор, районен инспектор Дончо Рашков от полицията, д-р Станимир Спасов - директор на Областната дирекция по безопасност на храните и Мария Величкова, гл. експерт по хуманно отношение към ОДБХ - Велико Търново. Община Велико Търново беше представена от Зорница Кънчева, началник отдел “Околна среда” и Стойна Младенова, гл. специалист в общински инспекторат.

Представителите на гражданското общество изразиха притеснението си от зачестяващите случаи на насилие над животни, предимно бездомни, при които се използват отровни препарати и огнестрелно оръжие, което води до риск и за хората. Според един от инициаторите на срещата, Томи Нордгрен - финландски художник, който от години живее в старопрестолния град, подобен модел на срещи е разпространена практика на решаване на социални проблеми в родината му, като наскоро в обществено обсъждане относно отношението към вълците са се включили над 300 души, а самото обсъждане е било излъчвано и онлайн.

Участниците в срещата обсъдиха проблемите, които гражданите и институциите срещат при разследването на случаи на насилие над животни. От фондация “Четири лапи” представиха проучване на най-често използваните отровни вещества, както и пакет от мерки, които биха довели до по-стриктен контрол върху търговията и употребата им. От полицията и прокуратурата изразиха тревогата си, че основен проблем при разследването на насилие над животни е анонимността на извършителите, като много често свидетелите отказват да дадат показания. Беше констатирано, че тъй като насилието над животни се счита за престъпление отскоро, все още няма ясна процедура за разследване на случаите на отровителство, като също така има нужда и от обучение на служителите на полицията, за да могат да реагират адекватно при подадена информация за насилие над животни. От ОДБХ – Велико Търново поеха ангажимента да изискват от практикуващите ветеринарни лекари да подават до дирекцията своевременно информация за всеки случай на подозрение за отравяне, който да бъде препращан незабавно към полицията.

Присъстващите представители на гражданското общество и институциите се обединиха около становището, че подобряването на разкриваемостта на престъпления срещу животните и предотвратяването им зависи от всички – както от гражданите, които трябва да сигнализират за тези престъпления, така и от институциите, които трябва да реагират максимално бързо на всеки получен сигнал. Всяка подадена жалба, макар и да не доведе до разкриване на насилниците, спомага за утвърждаване на ясна процедура на разследване и за изграждане на по-тесни взаимоотношения между разследващите институции. С всеки подаден сигнал за насилие над животни разследващите се доближават все по-близо до извършителите. Срещата завърши с обещание за ново обсъждане и с надеждата скоро да има разкрити и осъдени за насилие над животни.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.