17.06.2022 17:30

Изложба представя най-ценните артефакти на Регионален исторически музей – Велико Търново

При много голям интерес във Велико Търново бе открита изложбата „Съхранените съкровища. 150 години музей във Велико Търново“, която е подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.
Представени са 245 от най-ценните артефакти от фондовете на Регионалния исторически музей в старопрестолния град. Куратор е доц. д-р Диана Тотева, а художник на експозицията е проф. Красимир Русев от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. По случай 150-годишнината от музейното дело в Старата столица бе издаден и луксозен каталог.
Старт на събитието дадоха кметът Даниел Панов и директорът на РИМ - В. Търново Иван Църов, а сред стотиците гости бяха общественици от града, представители на музеи от  цяла България, заместник-кметовете Снежана Данева-Иванова и Нейко Генчев, историците и почетни  граждани проф. Пламен Павлов и проф. Милко Палангурски, областният управител, председателят на Сдружението на музеите в България Борис Хаджийски,  
„Велико Търново не би бил същият град без своя музей. Огромна е ролята и приносът на всички музейни служители – настоящи и бивши, за опазването на нашата славна история, на безценното ни културно наследство, традиции и обичаи. Именно в музейните обекти и чрез експозициите хората се докосват до българщината и усещат силата на българския дух. Поклон и признателност пред хората, ангажирани с музейното дело – вие сте искрени родолюбци и предавате този дух на децата, младите хора и на цялото общество“, каза кметът Даниел Панов.
Панов сподели, че Регионалният исторически музей заслужава статут на национален, както мотивирано неведнъж е предлагал проф. Пламен Павлов. „Вярвам, че заедно с обществениците от сдружението „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“, ще постигнем това заслужено признание и за нашия музей“, завърши Даниел Панов.
По време на изложбата Панов връчи на Иван Църов плакет „Св. св. Кирил и Методий“, с който Президентът на Република България удостои културната институция по случай 150-годишинината.
Началото е поставено на 2 януари 1871 г., когато родолюбиви старостоличани решават да събират древности и да създадат музей към местното читалище „Надежда“. През изминалите години институцията издирва, опазва и съхранява над 260 000 културни единици и се утвърждава, като най-големият музей в страната с над 30 обекта и постоянни експозиции.
Изложбата продължава до средата на август. Показани са ценности, сред които Хотнишкото съкровище – най-старото обработено злато в света, тракийското съкровище от село Къпиново, уникалните златни и керамични предмети от погребението на тракийски династ край село Големаните, пръстенът на цар Калоян, болярски накити от Средновековието, икони и църковна утвар, орарът на дякон Игнатий – Васил Левски и ползваните от него печати на БРЦК, звънецът на Учредителното събрание, плащеница от XVI век и др. 

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.