19.04.2013 11:30

Даниел Панов откри годишна среща на местните власти по въпросите на туризма

  Кмета на Община Велико Търново господин Даниел Панов откри провеждащата се в рамките на международно изложение „Културен туризъм” станалата вече традиционна годишна среща на местните власти по въпросите на туризма. В експозето си пред участниците във форума г-н Панов постави следните акценти:
Инфраструктура - особено важно условие за предлагане на качествен туристически продукт. „Става въпрос не само за състоянието на довеждащата до обектите инфраструктурата, но и цялостна обществена и туристическа инфраструктура” - заяви г-н Панов. Той заяви, че въпреки липсата на средства по оперативни програми за такава дейност общините трябва да проявяват гъвкавост и да намират решения за решаване поне частично на този проблем.
Съществен проблем за Велико Търново и градовете, развиващи културен туризъм е недоброто състояние на частните сгради, които имат статут на паметници на културата. Голяма част от тези сгради не се поддържат в добро състояние от собствениците. Онези пък, които искат да ги ремонтират, много често имат сериозни проблеми със забавянето, често с месеци, преписките за съгласуване на проектите с НИНКН.
Господин Даниел Панов припомни, че Велико Търново беше инициатор и домакин на среща на 50 главни архитекти от цялата страна, които вече обсъждаха тези и сходни проблеми. Направиха препоръки и инициираха широка дискусия, но въпреки  подкрепата на НСОРБ все още няма отговор от съответните институции.
Кмета на общината съобщи, че през следващата седмица представители на НИНКН ще бъдат във Велико Търново на работна среща за по-бързо решаване  на тези проблеми. Даниел Панов обърна внимание на факта, че структурите и сдруженията в областта на туризма и културното наследство на градовете са неработещи. Общините плащат членски внос в тези организации, но на практика те реално не работят.
„Подготвили сме Сдружение на градовете с културно - историческо наследство в  България. В момента това Сдружение е във фаза съдебна регистрация. То може да помага и на законодателно и местно ниво, с проекти, защитаващи принципите за реставрация и кандидатстване в международни организации” - заяви г-н Даниел Панов.
Стимулиране на културните иновации в общините - да се стимулират и хората от бранша, да усещат реално подкрепата на общините при разработване на маршрути, продукти и дестинации, призова Даниел Панов.
Заместник-министъра на МИЕТ г-н Иво Маринов заяви, че новият Закон за туризма е продукт на две годишен труд. Проведени са множество консултации с НСОРБ и много браншови организации в областта на туризма. Завишени са правомощията на общините при категоризацията и контрола на обектите, както и прерайонирането на България в областта на туризма. Разработват се Наредбите и подзаконовите актове за прилагане на Закона. Предстои да се приемат таксите в областта на туризма, както и приемането на Наредбата за детския и ученически отдих и туризъм.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.