07.07.2022 14:00

Велико Търново отбеляза 145 години от освобождението си

Във Велико Търново бяха чествани 145 години от освобождението на старата българска столица от османско иго. Пред паметника „Майка България“ се проведе военен ритуал. Граждани, представители на институции и организации, сред които и заместник-кметът на старопрестолния град Нейко Генчев, поднесоха венци и цветя в знак на почит към героите, загинали за свободата. Заупокойна молитва в тяхна памет бе отслужена от отец Славчо.
Военният духов оркестър към НВУ „Васил Левски“ изпълни българския национален химн, а след края на ритуала певците, музикантите и танцьорите от Ансамбъл „Искра“ зарадваха великотърновци с хороводен пъзел.
В 18,00 ч. днес в парк „Марно поле“ ще се състои празничен концерт на общинския духов оркестър „Биг Бенд Велико Търново“.  
В сутрешните часове бе организирана и пешеходна обиколка с беседа. Началото е от Музей „Възраждане и Учредително събрание“, а турът преминава последователно край паметници, исторически обекти и места, свързани с Освобождението на Търново.
Програмата за честването на годишнината бе дело на Общината, Регионалния исторически музей, НВУ „Васил Левски“ и Великотърновската митрополия.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.