29.06.2022 12:30

Велико Търново става част от Мрежата на балканските градове - B40

Велико Търново, София и още единадесет български общини се присъединяват към Мрежата на балканските градове –B40. Това стана факт по време на символична церемония в София, в която участие взеха кметът на старопрестолния град и председател на Националното сдружение на общините в Р. България Даниел Панов, столичният Йорданка Фандъкова, кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, постоянният секретар на Мрежата на балканските градове Тугба Фиганкаплан и др.
Част от организацията ще бъдат също Пловдив, Димитровград, Троян, Карлово, Сливен, Белица и Карнобат, които заедно с Велико Търново и София подадоха заявления за членство. А намерения за присъединяване заявиха общините Бургас, Исперих, Върбица и Сърница. Мрежата B40 обединява градове от общо 11 държави.
Желанието на българските общини е не просто да се включат, а да бъдат част от идеята, действието и решенията на Мрежата на балканските градове В40, подчерта в обръщението Даниел Панов. Балканското обединение концентрира общите усилия на властите, които са най-близо до хората, за решаването на важните проблеми, подчерта Панов.
Кметът на Велико Търново заяви, че НСОРБ е първата национална организация на общините, която активно подкрепя инициативата В40 и активно работи за разширяването на мрежата за партньорство. Даниел Панов посочи и желанието на българските общини развитието на туризма и сътрудничеството в областта на културата също да бъдат част от дневния ред на Мрежата на балканските градове.
Учредители на организацията В40 са кметовете на Истанбул, Белград, Атина, Сараево, Солун, Подгорица, Кърджали, Котор, Сплит, Лакташи, Дубровник, Тирана, Дурас, Скопие, Патра, Къркарлери, Шкодра, Одрин, Текирдаг, Трикала, Пула и представители на общините Констанца, Чанаккале, Прищина и Призрен.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.