11.07.2022 15:30

Започва Фестивалът за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music

Дванадесетото издание на Международния фестивал за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music започва на 13 юли край Велико Търново. Четири концертни вечери предлага програмата на събитието, което ще обхване две от емблематичните в архитектурния резерват Арбанаси средновековни църкви – „Св. архангели Михаил и Гавраил“ и „Св. Георги“. Осем от най-добрите музиканти в цяла Европа, сред които и прочути по световните сцени българи, ще представят пред великотърновската публика красотата на класическата музика.
Фестивалът е перлата в културния календар на Велико Търново и има своята голяма роля в общите ни усилия да утвърдим старопрестолния град като европейска културна дестинация, категоричен бе заместник-кметът Нейко Генчев по време на представянето на концертната програма. А директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова обяви, че и в периода 2022-2023 Arbanassi Summer Music е оценен със статут „Европа на фестивалите. Фестивалите за Европа“ и се нарежда в топ 10 на най-добрите събития.
Великотърновци и гостите на града и Арбанаси ще могат да се насладят на изпълненията на международна формация музиканти от Белгия, Германия, Лихтенщайн, Латвия и България. Това са Теодора Атанасова – виолончело, Роберта Верна и Сара Домжанич – цигулка, Янекс Никлавич – виола, Димитри Местдаг – обой, Юлита Фъсева – контрабас, Бенджамин Диелтйенс - кларинет и сопраното Лор Бинон. Музикантите са водещи солисти на Кралската фламандска филхармония и други световни оркестри.
Първите две фестивални вечери ще са в уникалната с акустиката си църква „Св. Архангели Михаил и Гавраил“. Откриващият концерт на 13 юли от 19,30 ч. е под надслов „Нощ на клезмер музиката“ и ще пренесе публиката в света на еврейския фолклор. Тогава на организаторите на фестивала - Юлита Фъсева и Димитри Местдаг, официално ще бъде връчена наградата „Култура“ на Община Велико Търново, която им беше присъдена на 22 март тази година с решение на Великотърновски общински съвет.
На 16 юли международната формация музиканти ще изпълни творби на Сергей Прокофиев и на Йоханес Брамс.
На 18 юли и 19 юли фестивалната сцена ще е арбанашката църква „Св. Георги“, където ще звучат творби на руските композитори Александър Глазунов и Дмитрий Шостакович.
Фестивалът е създаден през 2010-а година по инициатива на Димитри Местдаг и родената във Велико Търново Юлита Фъсева. Домакин и организатор на събитието е Регионалния исторически музей с подкрепата на общината. Събитието привлича публика от цяла Европа и е високо ценено и сред музикантите. Arbanassi Summer Music привлича и много млади музиканти. Пример за това е цигуларката Роберта Верна – когато дебютира, тя е едва 15-годишна, а днес вече е концертмайстор в Копенхаген. На сцената в арбанашките църкви ще бъде и младата виолончелистката Теодора Атанасова, която е преподавател и солист в Софийската филхармония.
Билети за концертите се продават в Информационния център на Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ – всеки работен ден от 10:00 до 18:00 часа, както и на място, непосредствено преди концертите.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.