15.09.2022 12:00

Велико Търново посрещна празнично новата учебна година

8800 ученици влязоха в класните стаи

С много положителни емоции, празнично настроение и вълнение сред малки и големи – така Велико Търново посрещна първия учебен ден. 8800 ученици влязоха в класните стаи. Близо 700 са първокласниците – за поредна година те бележат ръст. От всички учащи над 7000 са възпитаниците в общинските училища, а около 1800 – в държавните професионални гимназии в старопрестолния град.
Кметът Даниел Панов бе гост на откриването в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, СУ „Вела Благоева“, СУ „Емилиян Станев“ и Американски колеж „Аркус“.
„Първият учебен ден не се забравя и се помни цял живот. Днес се сещаме с вълнение за първия учител, първите написани букви, за отварянето на буквара. Горди сме да живеем в историческата и духовна столица на България. Имаме щастието в града ни учениците да се увеличават за поредна година, при това – в трудни и предизвикателни времена. Всичко това ни носи оптимизъм и надежда за доброто бъдеще пред Велико Търново“, каза по време на училищните тържества Даниел Панов. Той пожела на първокласниците смело да навлизат в света на знанието, да създадат много нови приятелства в техния втори дом – класните стаи.
„Четете все повече и повече. Всеки ваш успех е гордост за Старата столица“, обърна се Панов към по-големите ученици.
Кметът изказа признателност към учителите за отдадеността им към образованието на децата и младите хора, за възпитанието им в дух на родолюбие. Благодарствени думи Даниел Панов отправи и към родителите.
Гости на откриването на учебната година в различни училища бяха също заместник-кметовете Снежана Данева-Иванова, Нейко Генчев и проф. Георги Камарашев, както и председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов. А на церемония Старопрестолната гимназия по икономика официално прие името на своя патрон – бележития великотърновец, финансист и банкер по времето на Царство България - д-р Петър Аладжов. Сред гостите бе и неговата дъщеря – принцеса Теофана фон Заксен.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.