14.11.2022 16:00

На кръгла маса представят участието на Велико Търново в европейската инициатива „Зелени градове за устойчива Европа“

Велико Търново е избран за един от пилотните градове, които да участват в програмата на европейския проект „Зелени градове за устойчива Европа” в България. Инициативата е на Асоциацията на производителите на декоративни растения в България (АПДРБ) и ще бъде представена по време на кръгла маса – семинар в старопрестолния град.
Събитието ще се състои на 17 ноември /четвъртък/ в Ритуална зала на Община Велико Търново и е с начало в 13,30 ч.
Целта на форума е да насърчи диалога между професионалистите, институциите и обществото по въпросите и ползите от това да има по-обширни зелени градски пространства. Колкото по-добър, привлекателен и здравословен откъм развитие на средата за живеене е даден град, толкова по-голямо развитие търпи социалният, а икономическият климат.
Кръглата маса е отворена за участие на всички, заинтересовани по темата. По време на събитието е предвидено подписване на меморандум за сътрудничество между Община Велико Търново и Асоциацията на производителите на декоративни растения в България.
Платформата „Зелени градове за устойчива Европа” е създадена от Европейската асоциация на разсадниците – ENA (European Nurserystock Association). Нейната цел е да насърчава озеленяването на публичните пространства, като предоставя иновативни идеи и информация, базирана на научни изследвания и техническа експертиза. Дейностите и са насочени към темите: здраве, климат, икономика, биоразнообразие и социално сближаване.
България членува в ENA и е българският представител в „Зелени градове за устойчива Европа” чрез АПДРБ. Асоциацията е създадена през 2011 година и е утвърден партньор на общините в мерките и политиките им за подобряване на градската среда и озеленяването. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.