23.04.2013 21:00

Даниел Панов постигна споразумение с НИНКН за по-оперативна работа по ремонти и реставрации в старата градска част

  Днес, 23 април, в община Велико Търново кмета Даниел Панов  проведе работна среща с арх. Виктор Попов, директор на дирекция „Експертна  и методическа дейност” на Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). В срещата участваха главният архитект на общината Николай Малаков, арх. Донка Колева, началник отдел „Културно историческо наследство” и водещите великотърновски архитекти.
Събитието се състоя след като преди 11 дни кмета на общината постави въпроса пред министър-председателя Марин Райков при посещението му в старата столица заедно с Дипломатическият корпус. В процеса на срещата беше дискутирана необходимостта и възможността да се улеснят процедурите и да се съкратят сроковете за съгласуване на проекти за ремонти и реставрация на сгради в старата градска част на Велико Търново.
Господин Панов заяви готовност съгласувано с НИНКН общината да подготвя периодично документи за сгради, паметници на културата, които да бъдат придвижвани от двама главни експерти от Велико Търново до НИНКН, за да не се бавят преписките и проектите в институциите с  месеци, а да се вземат бързи решения.
Даниел Панов заведе архитект Виктор Попов в старата градска част и нагледно показа проблемни обекти, за решаването на чиито казуси се чака с месеци. Общината поема своята част от ангажиментите и отговорностите да направи необходимото от фасадите на къщи, паметници на културата да се свалят нерегламентирани рекламни тела и съоръжения, както и външни тела на климатични инсталации.
Кмета на общината изиска до края на седмицата регистъра на сградите, паметници на културата в старата градска част. Възложи на експертите от общинска администрация в най-кратки срокове да направят справки за собствениците на неподдържани и опасни сгради. Господин Панов възложи веднага след установяване на собствениците на тези сгради да започне издаването на предписания и при необходимост и непредприети от собствениците мерки да се налагат строги санкции.
Даниел Панов и архитект Попов разгледаха на място изготвеният от експерти  проект за фасадни реставрации на групов ансамбъл сгради по ул. „Велчо Джамджията” и набелязаха конкретни мерки за това как скоро по тази улица могат да започнат ремонтни и реставрационни дейности. Целта на проекта е улицата, която е част от основните туристически маршрути да придобие добър естетически вид, да се подчертае красотата на възрожденските къщи и цялото пространство да стане приветливо и привлекателно както за гражданите на Велико Търново, така и за многобройните туристи.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.