20.01.2023 12:00

Безплатно за великотърновци: Климатик срещу върната стара печка на дърва и въглища

Общината приема документи за участие в проекта по програма LIFE

Нов климатик срещу отказ от стара и замърсяваща печка на дърва и въглища – това могат да получат безплатно великотърновци, живеещи в няколко района на старопрестолния град. Инициативата е част от проекта „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“, чиято Основна фаза се реализира от Община Велико Търново по програма LIFE на Европейската комисия. Климатиците вече са допустим нов уред за отопление, заедно с тези на газ или пелети.
Гражданите могат да подават документи в информационния център на Общината – всеки работен ден от 10,00 до 14,00 ч. Приемът продължава до 17 февруари включително.
Проектът за смяна на старите печки на дърва и въглища обхваща части от пет квартала – „Варуша“ и старата градска част, „Асенов“, „Картала“, „Акация“ и „Света гора“, както и широкия градски център. Всички улици и райони са подробно описани на тази страница.
Новите уреди, включително и климатиците, са безплатни за одобрените кандидати, заедно с монтажа, премахването на старите печки и предаването им за рециклиране.
За големите квартали – „Бузлуджа“, „Зона Б“, „Колю Фичето“, „Чолаковци“, както и за районите извън обхвата на проекта по програма LIFE Община Велико Търново подготвя нова процедура по ОП „Околна среда". В  нея се очаква да бъдат привлечени над 4000 домакинства, чиито стари печки да бъдат сменени с нови отоплителни уреди от различен тип, включително и климатици.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.