25.04.2013 16:15

На 7 май започва ремонта на покрива на църквата „Св. Св. Константин и Елена”

 След сключеното в края на 2012 година тристранно споразумение между Община Велико Търново, Областна строителна камара и Великотърновската Света Митрополия,  непосредствено след Възкресение Христово, ще започне ремонта на покрива на църквата "Св. Св. Константин и Елена".
На 7 май Областна строителна камара ще започне ремонта на покрива на храма. Вече е монтирано необходимото скеле и предстои началото на ремонтните дейности. След свалянето на старото, амортизирано и опасно скеле върху фасадата на църквата, това е втората част от общият проект за ресоциализацията на храма.
По идея и инициатива на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов трите институции в края на 2012 година обединиха усилия, за да може последния, най - голям и най - красив храм, строен от Уста Кольо Фичето, да заеме отново полагащото му се място в общественото пространство на Старата столица. Целта на започващият след празниците ремонт на покрива на църквата е в деня на храмовия празник - 21 май, когато се навършват и 140 години от построяването на църквата, тя да има по - добър вид. Храмът е строен през 1872 година и е бил осветен на 7 октомври 1873 г. от Иларион Макариополски.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.