10.03.2023 09:00

Във Велико Търново: Стартира приемът на документи по програмата за подкрепа на ин витро процедури

70 000 лева е бюджетът на общинския фонд

Община Велико Търново отново осигурява 70 000 лева за фонд „Ин витро“ към програмата за асистирана репродукция. От днес /10 март/ до 10 април се приемат документи от семействата, които смятат да кандидатстват за подкрепа за асистирана репродукция.
Всяка двойка може да кандидатства за еднократна финансова подкрепа в размер до 2000 лева. С тези средства се подпомагат изследвания, процедури и лечение на стерилитет.
Желаещите могат да получат необходимите документи за кандидатстване в Центъра за услуги и информация на партера в сградата на Община Велико Търново, или да ги намерят на следния адрес: www.veliko-tarnovo.bg/bg/zdraveopazvane/obshinska-programa-za-asistirana-reprodukciya.
Кандидатурите ще бъдат разгледани от комисия от участват лекари, акушер-гинеколози и юристи. Одобрените двойки и отпуснатите суми се одобрят с решение на Великотърновски общински съвет. 
Програмата за асистирана репродукция е създадена през 2011 г., като заделените средства са 30 000 лева. По инициатива на кмета Даниел Панов бюджетът за фонд „Ин Витро” е трайно увеличен. Общинската инициатива вече има партньори от гражданския сектор – сред тях са Фондация „Искам бебе“, “Happy Mums“, „Ротаракт“ и др.
За изминалите 11 години са подкрепени и подпомогнати финансово над 200 семейства и двойки с репродуктивни проблеми, някои от тях повече от един път. Първото бебе по програмата се ражда през 2012-а година. А преди броени дни проплаква 71-о новородени. 12 са двойките близнаци.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.