05.05.2013 15:00

Даниел Панов посрещна Възкресение Христово заедно с над 3 000 души пред патриаршеската църква в крепостта Царевец

   Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов, придружен от семейството си, присъства на Пасхалното Богослужение, извършено от Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий. Пред Патриаршеската църква „Възнесение Господне” в крепостта Царевец и на площад „Цар Асен І” над 3 000 души споделиха радостта от вестта за Христовото възкресение. След Пасхалното богослужение Негово Високопреосвещенство подаде първо но кмета на общината Благодатният огън, донесен от Йерусалим  и му благодари за организацията по посрещането на един от най-светлите християнски празници. Своите свещи запалиха всички граждани и гости на Старата столица.
Кмета на Община Велико Търново Даниел Панов се обърна към всички с пожелание за здраве, споделяне на празничните мигове с най-близките хора и благоденствие за всички граждани и гости на Старата столица. Прекрасна гледка представляваше грейналият от светлината на хилядите свещи път от Патриаршеската църква до площад „ Цар Асен І”. Нощното небе над крепостта Царевец бе озарено от впечатляващи фойерверки. На площад „Цар Аден І” бяха раздадени 3 000 пакета с пъстри великденски яйца и козунаци. Събитието беше организирано от Община Велико Търново, активно подпомогнато  от множество дарители и осъществено със сърцатата подкрепа на десетки доброволци.
Сред участниците в Пасхалното богослужение имаше множество чуждестранни граждани, чуваше се реч на множество европейски езици. Кмета на Община Велико Търново г-н Даниел Панов присъства и на Светата литургия, отслужена в ранните сутрешни часове в Катедралния храм „Рождество на Света Богородица”. 
За втори път след 620 години Пасхалното богослужение беше извършено в крепостта Царевец, пред храма, в който през средните векове 17 български патриарси са измолвали Божието благоволение над Търново и българският народ.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.