12.05.2013 13:00

Кмета на общината удостои ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” с медал „Велико Търново І степен”

   На тържествен концерт, посветен на 50-та годишнината от създаването на Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”, кметът на Община Велико Търново Даниел Панов връчи на ректора проф. дфн Пламен Легкоступ медал „Велико Търново І степен”.
Отличието бе присъдено и връчено за полувековният значим принос на Великотърновската Алма матер към запазване статута на Велико Търново на историческа и духовна столица на България.
В своето приветствено слово кмета каза: “Искам специално да благодаря на основателите на Великотърновския университет. Днес всички ние се прекланяме пред тяхната далновидност и мъдрост да учредят вторият по големина български университет именно на хълма Света гора, където някога се е намирало средището на Търновската книжовна, художествена и архитектурна школа. Благодаря им за това, че са създали Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий” като духовен наследник и продължител на светлото дело на средновековните книжовници, художници и архитекти. Велико Търново днес е градът, който познаваме и обичаме в много голяма степен именно заради честта и привилегията да имаме нашият университет. Древния ни град е жив и динамичен, отворен към креативността и иновациите на света в много голяма степен благодарение на хората, които населяват ректората и аудиториите на ВТУ”.
Господин Панов изрази увереността си, че и в бъдеще ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” ще бъде важна част от подготовката и представянето по най-достойният начин кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година.
Ректорът на ВТУ проф. дфн Пламен Легкоступ връчи на кмета на общината юбилейна монета и плакет, посветени на 50 годишният юбилей на Великотърновският университет „Св.Св.Кирил и Методий”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.