13.05.2013 14:00

Започна ремонта на покрива на църквата „Св. Св. Константин и Елена”

   В момента се извършват дейности по ремонт на покривната конструкция на храм „Св. Св . Константин и Елена”. Областна строителна камара изпълни ангажимента, който беше поела пред кмета на Община Велико Търново г-н Даниел Панов, че сред Великденските празници ще започнат ремонта на покрива на храма.
След сключеното тристранно споразумение между Светата Великотърновска Митрополия, Община Велико Търново и Областна строителна камара за пръв път след близо 30 години бяха предприети реални мерки за подобряване състоянието на най-големият и най-красив храм, проектиран и построен от Уста Кольо Фичето. Течащият в момента ремонт е втори етап от усилията, предприети от кмета на Община Велико Търново Даниел Панов за ремонт и ресоциализация на този значим и красив паметник на културата и българската духовност след демонтирането на амортизираното и опасно старо скеле, опасващо храма до миналата година.
През тази година се навършват 140 години от освещаването на църквата „Св.Св. Константин и Елена”, извършено на 7 октомври 1873 г. от първият български Владика Иларион Макариополски.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.