12.06.2024 15:00

Драгана Сотировски, кмет на Ниш: „Велико Търново е град, от който можем да се учим“

Велико Търново е  много специално място за нас и град, от който можем да се учим -еталон по опазване на културно-историческо наследство, развитие на туризма и индустрията. Това изтъкна Драгана Сотировск - кмет на побратимения на старата столица сръбски град. По нейна покана, за честването на празника на град Ниш - денят на Свети император Константин и императрица Елена, на посещение бе представителна делегация, водена от заместник—кмета Нейко Генчев и включваща общинските съветници Стилян Найденов и Йордан Свраков. Тримата представители на Велико Търново поднесоха поздравления към градската управа на Ниш.
Делегацията от Велико Търново бе част от тържествения прием в кметството за високопоставении лица и почетни гости, включително и 11-те чуждестранни делегации от побратимени и приятелски градове. Кметицата Драгана Сотировски приветства присъстващите и подчерта: започналото сътрудничество ще бъде продължено и развито, защото комуникацията на местно ниво е особено важна за развитието и растежа на градовете, които обменят опит във всички области. Тя добави, че тържествата и съпъстващата им програма са възможност за разширяване на партньорството между градовете, които са гости на град Ниш, както и че трансграничното сътрудничество на местните власти е шанс за съвместни проекти, които носят полза за всички страни и най-вече – за гражданите.
В обръщението си зам-кметът на Община Велико Търново Нейко Генчев благодари за поканата и за дългогодишните приятелски отношения и ползотворното сътрудничество между двата побратимени града. Драгана Сотировски отдели особено внимание на Велико Търново и на перспективите за развитие на сътрудничеството, като подчерта, че Историческата и духовна столица на България е град, от който Ниш наистина може да научи много. Тя не пропусна да поздрави Нехко Генчев за перфектния сръбски език, на който той се обърна към нея и да благодари за уважението, което той показа по този начин към нея и жителите на Ниш. Зам-кметът на старата столица договори и включване на творци от Ниш в съпъстващата програма на предстоящата Международна борса „Културен туризъм“, която ежегодно се провежда във Велико Търново, както и присъствие на сръбския град със специален щанд на изложението, на който да бъде представен и местния туристически потенциал.
През трите дни на празника делегацията от Велико Търново взе участие в многобройните събития, организирани от домакините, реализира редица срещи с колеги от град Ниш и установи делови контакти с повечето от чуждестранните делегации, включително с Китай Черна Гора, Македония, Гърция и др. По този начин бе поставена основа за бъдещо сътрудничество в областта на културата, туризма и икономиката.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.