05.06.2013 17:00

„Бал с маски” и „Тоска” в афиша на „Сцена на вековете 2013”

   Шедьоври на световната оперна класика са включени в афиша на тазгодишното издание на летен оперен фестивал „Сцена на вековете”, който ще се проведе от 19 до 28 юли на историческата крепост Царевец във Велико Търново. Културният форум се реализира по проект на Община Велико Търново „Създаване и промотиране на иновативни културни събития - летен оперен фестивал „Сцена на вековете” по ОП „Регионално развитие” 2007 - 2013.
На 19 и 20 юли от 21:00 ч., Софийската опера и балет ще представи едно от най-великите произведения на сценичното оперно изкуство за всички времена - операта „Тоска” на италианския композитор Джакомо Пучини. В основата на либретото е мелодрамата „Флория Тоска” от Викториен Сарду, създадена специално за великата Сара Бернар. Именно нейно изпълнение в пиесата, поставена още през 1889 г., дълбоко впечатлява Пучини и той посвещава години от живота си на музиката, пресъздаваща силната и невъзможна любов между певицата Флория Тоска и художникът Каварадоси. С „Тоска” през 2012 г. Софийската опера и балет гостува в  Япония, където пожъна изключителен успех.
Шедьовърът на Джузепе Верди „Бал с маски” е другото заглавие в афиша на „Сцена на вековете”. Спектаклите ще са от 21:00 ч. на 27 и 28 юли.  Режисьорът акад. Пламен Карталов предлага нов прочит, основан на историческите факти, свързани с политическото  убийството на крал Густав III, краля на Швеция (1746 - 1792) и драмата в любовния триъгълник между героите в операта - Рикардо, Амелия, Ренато. Една от провокациите е мястото, където ще се играе спектакъла – сред останките на двореца на търновските царе, където също като в „Бал с маски”,  са се вихрили дворцови интриги и са подготвяни политически заговори и убийства.
За почитатели на балета ще са вечерите на 22 и 23 юли. Под звездите на Царевец ще бъде премиерата на спектакълът „Откровения”, който трупата на Софийската опера и балет е създала специално за „Сцена на вековете”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.