07.06.2013 16:30

Премиера във Велико Търново на документалния филм „Червено – като червило и като кръв” посветен на темата за трафика на хора

На 3 юни 2013 г., в аулата на Нов български университет се състоя премиерата на документалния филм на Йордан Димитров „Червено - като червило и като кръв“, посветен на жертвите на трафика на хора. Идеята е филмът да се представи във всички градове, в които има местни структури на НКБТХ.  Във Велико Търново прожекцията ще бъде на 12 юни, сряда, от 15:00 ч., в голяма зала на Община Велико Търново. Прожекцията е със свободен вход. Филмът е продукция на Българска национална телевизия, а събитието се организира съвместно с Националната комисия за борба с трафика на хора и Община Велико Търново.
"Червено - като червило и като кръв" е филм, който разказва три истории на жени, станали жертва на трафик на хора. Ще разберете как фалшивата любов и мечтите за по-добър живот са се превърнали в примамка за героините, които са били въвлечени в свят на унижение и болка. Ще се уверите, че цената - човек да бъде силен, трябва да бъде плащана винаги, защото тя означава свобода. Ще си припомните и че човек е силен, когато не е сам!
Олга е една от героините на филма "Червено - като червило и като кръв". Тя е била жертва на трафиканта си в продължение на осем години. Днес е намерила сили да разкаже историята си, за да победи тежките спомени. Според специалистите ще са й нужни поне осем години, за да се справи с психологическата травма. Олга вече е получила подкрепа от социалните работници и полицията в Холандия, както и от Националната комисия за борба с трафика на хора. В момента младата жена учи право и кара стаж в прокуратурата.
Ще ви развълнуват и съдбите на Боряна и Мария. Изживяното от тях унижение е толкова силно, че те още не са намерили кураж да разкажат дори на най-близките си хора за ужаса, който са преживели. Ще разберете и каква е личната кауза на Мария в борбата й с трафика на хора.
Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности. Той е и сред най-доходоносните престъпления, наред с трафика на наркотици и оръжие. Престъплението трафик на хора е набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им. Включва насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи и трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им.
Един от най-добрите начини да предпазите себе си от рискови ситуации е да се информирате!

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.